Konsumimi i uthullës së mollës për të kuruar urthin mund të jetë e rrezikshme




Konsumimi i uthullës së mollës për të kuruar urthin mund të jetë e rrezikshme

22:55 21/06/2021

Konsumimi i uthullës së mollës për të kuruar urthin mund të jetë e rrezikshme

Njerëzit në të gjithë botën kanë përdorur ilaçe shtëpiake për të trajtuar një sërë problemesh shëndetësore. Falë videove të shumta në YouTube dhe faqet e internetit që promovojnë terapi natyrore në shtëpi, gjithnjë e më shumë njerëz po përpiqen të kurojnë në shtëpi sëmundjet e tyre. Por disa nga këto terapi natyrore mund të bëjnë më shumë dëm sesa dobi.

Duhet të theksohet se ndryshe nga ilaçet farmaceutike, shumica e ilaçeve shtëpiake ose terapive natyrore nuk janë bërë përmes provave rigoroze klinike për të testuar sigurinë dhe efikasitetin e tyre. Uthulla e mollës është një ilaç popullor në shtëpi për sëmundjet e zakonshme si ftohjet, dhimbjet e fytit dhe problemet e tretjes.

Shumë prej nesh përpiqen dhe përdorin Uthull Molle për humbje peshe dhe mirëqenie të përgjithshme, të tilla si kontroll më i mirë i sheqerit në gjak dhe për të ruajtur shëndetin e lëkurës gjithashtu. Por marrja e uthullës së mollës për urth, një simptomë e sëmundjes së refluksit gastroezofageal (GERD), mund të mos jetë një vendim i mençur.

Sipas DR. Kiran Peddi, Konsulent Gastroenterolog Mjekësor, uthulla e mollës për zbaticën e acidit mund të jetë joproduktive dhe të tregojë se është e rrezikshme.

“Shumë njerëz konsumojnë uthull molle për simptomat e tyre të zbaticës (Urth) me supozimin se do të zvogëlojë sasinë e prodhimit të acidit nga stomaku. Sidoqoftë, nuk ka ndonjë hulumtim të fortë klinik që mbështet përdorimin e Uthullës së Mollës për zbaticën e ezofagut Gastro (GERD)”, tha ai për The HealthSite.

Disa fakte rreth uthullës së mollës

Uthulla merret nga fermentimi i alkooleve të holluar si birra, vera dhe musht. Përmban acid acetik dhe ka shije të thartë. Është një nga erëzat acide më të përdorura në të gjithë qytetërimet që nga kohërat antike. Uthulla e mollës merret duke shtuar baktere dhe maja në lëngun e mollës së shtypur. Në hapin e parë, majaja shndërron sheqernat në alkool. Në hapin e dytë, bakteret shndërrojnë alkoolin në acid acetik – shpjegoi Dr. Peddi.

Mund të jetë i dëmshëm nëse konsumohet në tepricë

Uthulla e Mollës ka shumë anti-oksidantë dhe ndihmon në kontroll më të mirë të sheqerit, zvogëlon yndyrnat, përmirëson presionin e gjakut dhe rrit imunitetin. Provat e vogla klinike të bëra mbi pacientët diabetikë kanë treguar qartë se ajo zvogëlon edhe kohën e zbrazjes së stomakut duke çuar në çekuilibër të niveleve të glukozës në gjak. Zbrazja e vonuar e stomakut do të thotë më shumë kohë se ka më shumë acid duke shkaktuar zbaticë në ezofag.

“Duke qenë një acid vetë, nuk është logjike të supozohet se do të ndihmojë në zvogëlimin e simptomave të zbaticës që lidhen me acidin. Duke qenë acid acetik, uthulla e mollës mund të çojë në dëmtim kaustik të mukozës së ezofagut nëse përqendrimi tejkalon 20%”, është shprehur Dr. Peddi.

Ai e përfundoi bisedën duke thënë se uthulla e mollës nuk ka asnjë bazë shkencore për të ndihmuar simptomat e zbaticës dhe gjithashtu nuk mbështetet në ndonjë hulumtim klinik. Përkundrazi, mund të jetë i dëmshëm nëse konsumohet me tepricë. Modifikimet e stilit të jetës dhe dozat minimale të antacideve ose PPI (me recetë të mjekut) është mënyra më e mirë për të kontrolluar simptomat e zbaticës së acidit ose urthin. /tvklan.al





Të ngjashme