Koronavirusi i derrit: A rrezikojmë një tjetër pandemi të ngjashme me Covid-19?


Koronavirusi i derrit: A rrezikojmë një tjetër pandemi të ngjashme me Covid-19?

16:17 15/10/2020

Ndërsa bota është ende nën ndikimin e pandemisë COVID-19, shkencëtarët kanë paralajmëruar se një virus alkaloronav që prek derrat mund të kalojë në popullatën njerëzore duke shkaktuar komplikime të rënda shëndetësore. Kjo është vërtet shqetësuese sepse kriza aktuale globale e shëndetit nuk është ende nën kontroll pavarësisht premtimeve për një vaksinë efektive së shpejti.

Një lloj koronavirusi që ka shkatërruar industrinë e mishit të derrit ka potencialin të infektojë edhe njerëzit, thonë studiuesit nga Universiteti i Karolinës së Veriut në SH.B.A., duke shtuar se virusi mund të ndikojë në ekonominë globale dhe shëndetin e njeriut. Tipi i koronavirusit i njohur si Sindroma e Diarresë Akute të Derrit (SADS-CoV), ka dalë nga lakuriqët e natës dhe ka infektuar tufat e derrave në të gjithë Kinën që kur u zbulua për herë të parë në vitin 2016. Përhapja e një sëmundjeje të tillë ka potencialin të shkaktojë kërdi ekonomike në shumë vende në të gjithë globin që mbështeten në industrinë e mishit të derrit.

SADS-CoV shkakton sëmundje sastrointestinale tek derrat

Kërcënimi i mundshëm i këtij virusi për njerëzit është zbuluar në testet laboratorike, ku zbuluan se SADS-CoV gjendej në qelizat e mëlçisë dhe zorrëve të njeriut, si dhe tek qelizat e rrugëve të frymëmarrjes, raportoi studimi i botuar në revistën “Procedurat e Akademisë Kombëtare të Shkencave”. Megjithëse është nga e njëjta familje e viruseve si virusi betakoronavirus SARS-CoV-2, i cili shkakton sëmundjen e frymëmarrjes COVID-19 tek njerëzit, SADS-CoV është një alfakoronavirus që shkakton sëmundje gastrointestinale tek derrat. Virusi shkakton diarre të rëndë dhe të vjella dhe ka qenë veçanërisht vdekjeprurës për gicat.

Rreziku i mundshëm i një pandemie tjetër

SADS-CoV rrjedh nga koronavirusi i lakuriqëve të natës, i quajtur HKU2, i cili është një grup heterogjen i viruseve me një shpërndarje në të gjithë botën. Është e pamundur të parashikohet nëse ky virus mund të shfaqet dhe të infektojë popullatën njerëzore. Sidoqoftë, diapazoni i gjerë mikpritës i SADS-CoV shoqëruar me një aftësi për të replikuar në mushkëritë dhe qelizat enterike primare të njeriut, demonstron rrezik potencial për shfaqjen e infeksioneve në të ardhmen në popullatat njerëzore dhe shtazore. /tvklan.al

Të ngjashme