Kujdes! Këto simptoma tregojnë se keni herpes gjenital, mund të shkaktojë verbëri


Kujdes! Këto simptoma tregojnë se keni herpes gjenital, mund të shkaktojë verbëri

13:37 16/10/2020

Herpesi gjenital është një sëmundje seksualisht e transmetueshme, e karakterizuar nga flluska të dhimbshme (gunga të mbushura me lëng) që mund të hapen dhe të lëshojnë lëng. Kjo është një gjendje e pashërueshme e shkaktuar nga virusi herpes simplex tip 2. Është e përhapur në të gjithë botën dhe transmetohet përmes praktikave të rrezikshme seksuale.

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, rreth 491 milion (13 përqind) njerëz midis moshave 15 deri 49 vjet në të gjithë botën kishin këtë infeksion në 2016.

Një studim në Universitetin e Teksasit thotë se ky virus mund të jetë i pranishëm në organet gjenitale edhe në mungesë të ndonjë shenje ose simptome të një shpërthimi. Ky fenomen quhet derdhje virale asimptomatike dhe është e dokumentuar mirë si burim i të paktën 80 përqind të rasteve të transmetimit të herpesit gjenital.

Simptomat e herpesit gjenital

Më shpesh infeksionet nga herpesi gjenital vijnë pa simptoma. Ose simptomat mund të jenë aq të lehta sa shumë njerëz të infektuar nuk janë as të vetëdijshëm se kanë infeksion. Simptomat mund të shfaqen shumë shpejt, rreth 2 ditë pas ekspozimit të virusit ose mund të shfaqen edhe pas 30 ditësh.

Nëse jeni burrë, do të përjetoni flluska në penis, skrotum ose mollaqe. Për një grua, flluskat shihen rreth ose afër vaginës, anusit dhe vitheve. Për më tepër, ka disa simptoma të tjera që janë të zakonshme për burrat dhe gratë.

-Ju mund të keni fshikëza në gojën tuaj, në buzë dhe në fytyrë gjithashtu. Kjo ndodh në rast të seksit oral.

-Ju do të përjetoni kruarje dhe ndjesi shpimi gjilpërash në vendin e infektuar para shfaqjes së flluskave.

-Flluskat rrjedhin lëng.

-Ndonjëherë, mund të vëreni një kore mbi plagë brenda një jave nga shpërthimi.

-Ju gjithashtu mund të përjetoni gjëndra limfatike të fryra.

Shumë njerëz gjithashtu ankohen për dhimbje koke, dhimbje trupi dhe ethe gjatë shpërthimeve dhe pas ekspozimit. Kjo është një sëmundje e rëndë. Nëse nuk trajtohet, mund të çojë në verbëri, dëmtim të trurit dhe madje edhe vdekje.

Transmetimi i kësaj sëmundjeje

Ju e merrni këtë sëmundje seksualisht e transmetueshme përmes kontaktit me sipërfaqet gjenitale, lëkurën, plagët ose lëngjet e një personi të infektuar. Megjithëse e rrallë, ajo gjithashtu mund të transmetohet nga një nënë tek fëmija i saj gjatë lindjes normale. Kjo quhet herpes neonatal.

Mundësitë e trajtimit

Kjo është një gjendje e pashërueshme. Por disa ilaçe anti-virale mund të ndihmojnë në uljen e ashpërsisë dhe shpeshtësisë së simptomave.

Këshilla për parandalimin

Abstinenca është mënyra më e mirë për të parandaluar përhapjen e kësaj sëmundjeje. Nëse jeni të infektuar, shmangni seksin gjatë shpërthimit të plagëve pasi është më infektive atëherë. Por mos harroni se kjo sëmundje mund të transmetohet edhe kur nuk keni asnjë simptomë. Gjithmonë përdorni prezervativ kur bëni seks dhe shmangni partnerë të shumtë. Disa ekspertë thonë se të bërit synet mund t’u sigurojë burrave mbrojtje të pjesshme gjatë gjithë jetës kundër këtij infeksioni. Por nevojiten më shumë hulumtime për këtë temë. /tvklan.al

Të ngjashme