Lija e majmunëve, vaksina fillimisht për mjekët

UNDATED ? MAY 27: In this Centers for Disease Control and Prevention handout graphic, symptoms of one of the first known cases of the monkeypox virus are shown on a patient?s hand May 27, 2003. The CDC said the viral disease monkeypox, thought to be spread by prairie dogs, has been detected in the Americas for the first time with about 20 cases reported in Wisconsin, Illinois, and Indiana. (Photo Courtesy of CDC/Getty Images)Lija e majmunëve, vaksina fillimisht për mjekët

18:20 28/05/2022

“Jynneos”, injeksioni i miratuar në 2019-ën në SHBA

Qendra Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve publikoi këtë të martë rekomandimet e saj nga grupi i pavarur i ekspertëve mbi përhapjen e lisë së majmunit. 

Sipas saj duhet të vaksinohen fillimisht vetëm stafet mjekësore që punojnë ngushtë me studimet mbi virusit dhe pacientët e prekur.

Do të jetë vaksina “Jynneos”, e cila është miratuar në SHBA përgjatë vitit 2019, ajo e cila do të përdoret fillimisht për vaksinimin e stafeve mjekësore. Rajoni i Kebekut në Kanada është  i pari që po  ofron vaksinim ndaj Lisë së Majmunit për të gjithë ata që kanë pasur kontakte të afërta me të infektuarit.

Lia e majmunit dyshohet se ka prekur tani më rreth 300 persona në të gjithë botën ku shumica e rasteve janë identifikuar në Britaninë e Madhe dhe Spanjë.

OBSH është shprehur se vendet duhet të ndërmarrin hapa të shpejtë për të frenuar përhapjen e virusit nëpërmjet  marrjes së masave paraprak. Sipas OBSH vendet duhet të ndajnë të dhënat e tyre mbi numrin e rezervave vaksinale që kanë.

Sipas Agjencisë së Sigurisë Shëndetësore në Mbretërinë e Bashkuar personat e infektuar me linë e majmunëve duhet të shmangin çdo kontakt me kafshët e tyre shtëpiake për 21 ditë. Virologët kanë deklaruar se do të ishte shqetësuese përhapja masive e virusit edhe tek kafshët.

Tv Klan

Të ngjashme