Marrëdhënie të ngushta Hungari-Republika Srpska

Marrëdhënie të ngushta Hungari-Republika Srpska

21:00 29/12/2021

Orban jep 100 milionë Euro për serbët e Bosnjes

Serbët e Bosnjes do të financohen me 100 milionë Euro, përmes një fondi që do të krijohet nga qeveria hungareze në vitin 2022. Nga ky fond financiar do të përfitojnë grante në radhë të parë dhe nga i cili sipërmarrësit e vegjël ata të mesëm, si dhe fermerët. Parashikohet që fondi hungarez në Republikën Srpska të ketë bordin e tij drejtues që do të marrë në konsideratë kërkesat për financim nga bujqësia, zejtaria, industria për blerjen e pajisjeve të reja, makinerive, impianteve të përpunimit. Fondi duhet të funksionojë në atë mënyrë që aplikanti për grant duhet të investojë 30 për qind të fondeve të tij, ndërsa fondi hungarez mund të llogarisë deri në 70 për qind të parave të pakthyeshme.

Përveç mbështetjes financiare, Orban kundërshtoi thirrjet e fundit të autoriteteve të reja gjermane drejtuar BE-së për sanksione kundër udhëheqësit të serbëve të Bosnjes, Milorad Dodik. Takimi i parë i rëndësishëm mes Orbanit dhe Dodikut u zhvillua në Qershor 2019, kur Dodik, si kryetar i Presidencës së BiH, vizitoi Hungarinë. Në atë kohë, Orban tha se Hungaria respekton unitetin e BiH, por se dëshironte të forconte marrëdhëniet zyrtare dhe forcimin e bashkëpunimit me RS. Takimi i radhës mes Dodikut dhe Orbanit u zhvillua disa muaj më vonë, kur Orban ishte në Beograd për të biseduar me presidentin serb Aleksandar Vuçiç.

Qeveria e Viktor Orban po investon miliona euro në fonde për të financuar komunitetet hungareze në diasporë. Deri tani janë paguar të paktën 670 milionë euro për organizatat etnike hungareze në Ukrainë, Sllovaki, Rumani, Kroaci, Serbi. dhe Sllovenia që nga viti 2011. Investimi në formimin e një fondi në Republikën Srpska nuk ka të bëjë me mbështetjen e hungarezëve që jetojnë në aty. Sipas regjistrimit të vitit 2013, rreth 350 hungarez jetojnë në Bosnje dhe Hercegovinë.

Klan News

Të ngjashme