Mbi 168 milionë fëmijë pa shkollë për shkak të Covid-19Mbi 168 milionë fëmijë pa shkollë për shkak të Covid-19

14:15 04/03/2021

UNICEF zbulon ‘Klasën Pandemike’ për të tërhequr vëmendjen e qeverive për t’i rihapur shkollat

Shkollat ​​për më shumë se 168 milion fëmijë në mbarë botën janë mbyllur plotësisht për gati një vit të tërë për shkak të bllokimeve të COVID-19.  Të dhënat vijnë nga UNICEF, të cilat tregojnë se 1 në 7 fëmijë në mbarë botën kanë humbur më shumë se tre të katërtat e mësimit.

Analiza mbi raportin e mbylljes së shkollës vëren se 14 vende në të gjithë botën që kanë mbetur kryesisht të mbyllura që nga marsi i vitit 2020 deri në shkurt 2021. Dy të tretat e atyre vendeve janë në Amerikën Latine dhe Karaibe, duke prekur gati 98 milion nxënës. Nga 14 vendet, Panama i ka mbajtur shkollat ​​të mbyllura për më shumë ditë, pasuar nga El Salvador, Bangladeshi dhe Bolivia.

Çdo ditë që kalon, fëmijët me kalimin e kohës sipas ekspertëve do të bëhen më të paaftë për të mësuar dhe më të margjinalizuarit do paguajnë çmimin më të rëndë. Henrietta Fore drejtoreshe ekzekutive e UNICEF është shprehur se  asnjë përpjekje nuk duhet kursyer për t’i mbajtur shkollat ​​të hapura, ose për t’i dhënë përparësi atyre .

Mbylljet e shkollave kanë pasoja shkatërruese për të mësuarit dhe mirëqenien e fëmijëve. Fëmijët më të prekshëm dhe ata që nuk kanë mundësi të mësojnë nga distanca, janë në një rrezik që të mos kthehen më në klasë, madje edhe të detyrohen të martohen sidomos vajzat, të bëjnë fëmijë, martesë ose punë. 

Shumica e nxënësve në mbarë botën mbështeten në shkollat ​​e tyre si një vend ku ata mund të bashkëveprojnë me bashkëmoshatarët e tyre, të kërkojnë mbështetje, të kenë shërbime shëndetësore dhe imunizimi dhe një vakt ushqimor. Sa më gjatë që shkollat ​​të mbesin të mbyllura, aq më shumë fëmijët do të ndahen nga këta elementë kritikë të fëmijërisë.

Për të tërhequr vëmendjen për urgjencën e arsimit dhe për të rritur ndërgjegjësimin në lidhje me nevojën që qeveritë të mbajnë shkollat ​​e hapura, ose t’i përcaktojnë ato me përparësi në rihapjen e planeve, UNICEF zbuloi ‘Klasën Pandemike’, një klasë model e përbërë nga 168 tavolina bosh, secila tryezë përfaqëson milionin fëmijët që jetojnë në vendet ku shkollat ​​janë mbyllur pothuajse tërësisht një kujtesë solemne e klasave në çdo cep të botës që mbeten bosh.

UNICEF nxit qeveritë që t’i japin përparësi nevojave unike të çdo studenti, me shërbime gjithëpërfshirëse që mbulojnë mësimin, shëndetin dhe ushqimin shëndetin mendor dhe masat e mbrojtjes në shkolla për të edukuar zhvillimin dhe mirëqenien e fëmijëve dhe adoleshentëve. 

Klan NewsTë ngjashme