Mbroni veten: Përqendrimet e larta të polenit në ajër rritin rrezikun e Covid-19Mbroni veten: Përqendrimet e larta të polenit në ajër rritin rrezikun e Covid-19

11:59 10/03/2021

Çdo vit, nga Shkurti deri në Prill, ne shohim shumë njerëz rreth nesh që teshtijnë, kolliten dhe kanë sy të skuqur. Kjo nuk është për t’u habitur sepse këto muaj kanë numrin më të lartë të rasteve alergjike. Përveç ndotësve të tjerë, përqendrimi i polenit në ajër është gjithashtu më i larti gjatë këtyre muajve. Një studim i ri thotë se nivelet e polenit në ajër kanë një lidhje të drejtpërdrejtë me COVID-19. Nivelet më të larta nënkuptojnë rritje të normave të infeksionit SARS-CoV-2, ka zbuluar studimi nga një ekip ndërkombëtar në Universitetin Teknik të Mynihut (TUM) dhe Helmholtz Zentrum München.

Poleni është një faktor i rëndësishëm mjedisor që ndikon në shkallën e infeksionit, thonë ata. Vitin e kaluar, rreth kësaj kohe, shpërthimi i pandemisë aktuale globale COVID-19 dukej se përkonte me sezonin e polenit të pemëve në hemisferën veriore. Këto vëzhgime nxitën një ekip ndërkombëtar studiuesish të kryente një hetim të gjerë, sepse shkencëtarët donin të dinin nëse ekziston një lidhje e demonstrueshme midis përqendrimeve të polenit në ajër dhe niveleve të infeksionit SARS-CoV-2.

Poleni ajror mund të llogarisë 44 përqind të ndryshimit në normat e infeksionit

Për qëllimin e studimit, studiuesit mblodhën të dhëna mbi përqendrimet e polenit në ajër, kushtet e motit dhe infeksionet e SARS-CoV-2. Ata gjithashtu morën në konsideratë ndryshimin e niveleve të infeksionit nga një ditë në tjetrën dhe numrin e përgjithshëm të testeve pozitive. Përveç kësaj, ato përfshinin të dhëna për dendësinë e popullsisë dhe efektet e masave të bllokimit. Në përgjithësi, studiuesit analizuan të dhënat e polenit nga 130 stacione në 31 vende në pesë kontinente. Ata ishin në gjendje të tregonin se poleni i ajrit mund të llogarisë, mesatarisht, 44 përqind të ndryshimit në normat e infeksionit, me lagështinë dhe temperaturën e ajrit gjithashtu duke luajtur një rol në disa raste.

Shkakton infeksionin duke dobësuar përgjigjen imune

Përqendrimet e larta të polenit çojnë në një përgjigje më të dobët imune në rrugët e frymëmarrjes ndaj viruseve që mund të shkaktojnë kollitje dhe ftohje. Kur një virus hyn në trupin tuaj, qelizat e infektuara dërgojnë proteina lajmëtare. Kjo ndodh edhe në rastin e COVID-19. Këto proteina, ose interferone antivirale, sinjalizojnë qelizat e afërta për të përshkallëzuar mbrojtjen e tyre antivirale për të mbajtur larg pushtuesit.

Për më tepër, një përgjigje e përshtatshme e inflamacionit aktivizohet për të luftuar viruset. Por nëse përqendrimet e polenit në ajër janë të larta dhe kokrrat e polenit thithen me grimcat e virusit, krijohen më pak interferone antivirale. Vetë reagimi i dobishëm inflamator ndikohet gjithashtu. Prandaj, në ditë me një përqendrim të lartë të polenit, kjo mund të çojë në një rritje të numrit të sëmundjeve të frymëmarrjes. Kjo vlen edhe për COVID-19.

Merrni masa paraprake, thonë studiuesit

Ju nuk mund të shmangni ekspozimin ndaj polenit të ajrit, është e mundur. Pra cfarë të bëni? Studiuesit thonë se njerëzit në grupe me rrezik të lartë duhet të informohen se nivelet e larta të përqendrimeve të polenit në ajër çojnë në një ndjeshmëri të rritur ndaj infeksioneve virale të traktit respirator. Kur studioni përhapjen e COVID-19, duhet të merren parasysh faktorët mjedisorë, siç është poleni. Ndërgjegjësimi i rritur për këto efekte është një hap i rëndësishëm në parandalimin dhe zbutjen e ndikimit të COVID-19. Maskat për filtrimin e grimcave gjithashtu sigurojnë mbrojtje. Anëtarët e grupeve me rrezik të lartë mund të mbrojnë veten duke parë parashikime të polenit dhe duke mbajtur maska ​​për filtrin e pluhurit. /tvklan.alTë ngjashme