Meta: Kur e kaluara harrohet, rrezikon të përsëritet

Meta: Kur e kaluara harrohet, rrezikon të përsëritet

09:45 21/09/2019

Në Ditën Ndërkombëtare të Paqes, Presidenti Ilir Meta citon fjalët e Shenjtores Nënë Tereza: “Çfarë mund të bësh për të promovuar paqen në botë? Shko në shtëpi dhe duaje familjen tënde”!

Në një postim në Facebook, kreu i shtetit thotë se paqja fitohet me sakrifica dhe po kaq e vështirë është edhe për ta mbrojtur. Në themel të paqes, Meta vendos liritë dhe të drejtat e qytetarëve që duhet të mbrohen nga shteti i së drejtës.

Presidenti kthen në kujtesë luftërat dhe genocidet që janë zhvilluar në rajonin tonë, e në këtë pikë bën apel që e kaluara nuk duhet harruar pasi rrezikon që të përsëritet. Shqipëria, thotë Presidenti Ilir Meta, si pjesë e NATO-s duhet të angazhohet për ruajtjen e paqes në rajon dhe të japë kontributin si faktor stabiliteti në Ballkan.

Mesazhi i Presidentit Ilir Meta:

Sot në Ditën Ndërkombëtare të Paqes, kujtojmë porosinë e Shenjtores sonë të dashur, Shën Nënë Tereza: “Çfarë mund të bësh për të promovuar paqen në botë? Shko në shtëpi dhe duaje familjen tënde!”

Këto fjalë kaq të thjeshta por kumbuese, mbartin një mesazh kuptimplotë dhe aktual në çdo kohë, se nuk mund të ketë paqe të qëndrueshme, sociale e shpirtërore, pa dashurinë e pakushtëzuar për familjen dhe për njerëzit e afërt që na rrethojnë.

Paqja nuk është e dhënë njëherë e përgjithmonë! Paqja fitohet me shumë mund dhe sakrifica, deri edhe sublime. Paqja është po aq e vështirë të ruhet dhe të mbrohet, po aq sa mund të fitohet.

Nuk mund të ketë paqe nëse nuk respektohen të drejtat dhe liritë themelore të njeriut, nëse egoja, ambicja, interesi i ngushtë personal, si dhe grykësia për pushtet e pasuri, prevalon mbi interesin e përbashkët.

Paqja e sigurtë, afatgjatë dhe e qëndrueshme garantohet vetëm kur liritë, të drejtat, aspiratat dhe nevojat e qytetarëve, mbrohen përmes sundimit të shtetit të së drejtës.

Në rajonin tonë, kujtimet e hidhura, dhimbjet, vuajtjet dhe pasojat e rënda që lanë pas luftrat, masakrat, genocidet dhe regjimet diktatoriale janë ende të freskëta.

E kaluara kur harrohet, rrezikon të përsëritet!

Duhet të jemi shumë vigjilentë ndaj çdo tentative që do të mund të cënonte sovranitetin, paqen, qetësinë, mirëkuptimin, respektin reciprok dhe bashkëjetesën mes njerëzve, popujve, kombeve, etnive dhe besimeve, duke synuar mbjelljen e farës së paragjykimeve, ndenjës së urrejtjes dhe autoritarizmit, veçanërisht nga keqpërdorimi i shtetit për përfitime personale dhe të pushtetit.

Në zemër të NATO-s, është demokracia. Si anëtare e saj, Shqipëria duhet të vijojë me dinjitet, angazhimin për ruajtjen e paqes, sigurisë e stabilitetit kudo në botë, në radhë të parë duke dhënë shembullin e vet, jo vetëm për ruajten e e vlerave dhe parimeve që përfaqëson kjo Aleancë, por edhe duke vijuar të jetë shembull për rolin e saj si faktor kyç i paqes dhe stabilitetit në Ballkan. /tvklan.al

LAJMET
Të ngjashme
KPT
KPT
UKT