Mini-Shengeni, Zaev: Sjell benefite për rajoninMini-Shengeni, Zaev: Sjell benefite për rajonin

19:55 12/11/2019

Osmani: Pa Kosovën iniciativa nuk ka perspektivë

Çështja e ‘Shengenit Ballkanik” dhe takimi i fundit në Ohër, ishte në fokus të prezantimit qeveritar të Buxhetit për vitin 2020, që sipas autoriteteve qeveritare do të jetë 3.6 miliardë Euro. Kryeministri Zaev theksoi se masat për lëvizje të lirë të qytetarëve dhe mallrave janë në frymën e Procesit të Berlinit dhe axhendës ekonomike evropiane.

“Unë dua që në Shtator ose Tetor kur do të jemi bashkëmikëpritës me Bullgarinë të Procesit të Berlinit të tregojmë se çka kemi bërë më tepër në fazën e progresit të Procesit të Berlinit.  Unë besoj se ky proces i mini Shengenit do të sjellë benefite për të gjashtë vendet e Ballkanit Perëndimor”.

Zv/Kryeministri Bujar Osmani thotë se shumë vende kanë paqartësi dhe pak informacione rreth nismës së Shengenit Ballkanik dhe se iniciativa nuk ka perspektivë pa Kosovën. Si parti shqiptare në pushtet Osmani thotë se kanë tri parakushte.

Në Maqedoninë e Veriut, analistë e njohës të politikave të rajonit kanë patur mendime të ndara rreth suksesit të kësaj iniciative. Derisa të parët theksojnë se nuk ka asgjë të keqe në bashkëpunimin e këtillë rajonal, të tjerët konsiderojnë se pa përfshirjen e të gjithë vendeve të Ballkanit Perëndimor kjo nismë nuk do të ketë sukses. 

Tv KlanTë ngjashme