Mushkëritë nuk i dëmton vetëm duhani

Mushkëritë nuk i dëmton vetëm duhani

13:43 03/12/2016

Sipas shkencëtarëve të kalosh menopauzën do të thotë që mushkërive t’u shkaktosh të njëjtin impakt si të pish 20 cigare në ditë për një dekadë. Ata thonë se ndryshon aftësinë e mushkërive për t’u zgjeruar dhe për të nxjerrë jashtë ajrin.

Kjo mund t’i bëjë gratë e moshës së mesme të cilat e kanë kaluar menopauzën të kenë probleme me frymëmarrjen. Disa shkencëtarë nga Norvegjia, zhvilluan një studim ku përfshihej matja e madhësisë të mushkërive të 1438 grave mes moshave 25-48 vjeç.

3AF5EF0600000578-3993916-The_menopause_speeds_up_the_decline_in_the_lungs_ability_to_expa-a-82_1480681797370

Asnjëra nga pjesëmarrëset nuk kishte hyrë në fazën e menopauzës dhe u ndoqën për studimin 20 vite. Ata gjetën se madhësitë e mushkërive të femrave që kishin hyrë në fazën e menopauzës ose e kishin kaluar atë, ishin më të minimizuara seç pritej.

Shkencëtarët u shprehën se efektin e menopauzës në dëmtimin e mushkërisë, mund ta krahasonin me pirjen e 20 cigareve në ditë për 10 vite./tvklan.al
LAJMET
Të ngjashme
KPT
KPT
UKT