Në kërkim të energjisë së pastërNë kërkim të energjisë së pastër

23:59 30/10/2020

Aktivizohet për herë të parë makineria e bashkimit bërthamor, për prodhimin e energjisë së pastër me qendër në Oxford. Pajisja Mast Upgrade mund të arrijë të prodhojë energji të pakufishme për rrjetin, falë teknologjisë të përdorur nga termocentralet ekzistuese bërthamore, që mund të çlirojë sasi të mëdha energjie me pak radioaktivitet shoqërues.

Kjo makineri kushton 55 milion paund dhe është dashur 7 vjet për t’u ndërtuar. Pajisja do të përdorë një dizajn inovativ të njohur si çekiç sferik.

Çekiçi është një pajisje bashkimi që përdor fushat magnetike për të kufizuar plazmën-gaz të nxehtë, të jonizuar-brenda një ene. Kjo plazmë lejon që elementët e dritës të shkrihen dhe të japin energji.

Disa shkencëtar në Callhem theksojnë se sfida më e madhe është sfera dhe fusha magnetike, pasi për të ndodhur bashkimi nevojitet që karburanti të jetë 10 herë më i nxehtë se Dielli. Ajo që kanë bërë inxhinierët dhe fizikantët është dizenjimi i një sistemi shkarkimi kompleks dhe teknikisht sfidues, të cilët po planifikojnë ta testojnë këtë makineri sa më shpejt.

Ministrja e Shkencës në Mbretërinë e Bashkuar Amanda Solloway tha se duan që Mbretëria e Bashkuar të jetë një udhëheqëse botërore në energjinë e shkrirjes dhe të përfitojë nga potenciali i saj mahnitës si një burim i pastër energjie që mund të zgjasë për qindra vjet.

Mbështetur nga financimet e qeverisë, furnizimi me energji i Mast Upgrade është një moment historik për këtë eksperiment kombëtar të shkrirjes që i çon një hap më tej për ndërtimin e termocentralit të parë të bashkimit në Angli në vitin 2040

Ky projekt i fundit është një nga eksperimentet më të mëdha shkencore në botë, i cili do të demonstrojë shkrirjen në shkallë.

Klan Plus
Të ngjashme