Ushqimet e përpunuara dhe ushqimet e shpejta janë të përshtatshme, por konsumimi i tepërt ose i rregullt i këtyre ushqimeve mund të çojë në njerëz që hanë më shumë sesa sasitë e rekomanduara të sheqerit, kripës dhe yndyrës së shtuar. Studimet kanë lidhur konsumimin e ushqimeve të përpunuara duke përfshirë bukë të paketuara, biskota, patate të skuqura, produkte buke, drithëra me sheqer dhe çokollatë, me një rrezik në rritje të një mori problemesh shëndetësore, mbipeshë, sëmundje zemre, presion të lartë të gjakut, kolesterol të ngritur, kancer dhe depresion.

Tani, një studim i ri i udhëhequr nga studiuesit në Universitetin Monash në Australi ka paralajmëruar se ngrënia e ushqimeve të përpunuara mund të shkaktojë sindromën e zorrëve që rrjedh, e cila nga ana tjetër mund të rrisë rrezikun e sëmundjes së veshkave. Kjo është për shkak se ushqimet e trajtuara me nxehtësi ose të përpunuara janë të pasura me përbërje kimike të dëmshme të quajtura Advanced Glycation End Products (AGEs), thuhet në studimin e botuar në revistën Science Advances.

AGEs përmirësojnë shijen dhe aromën e ushqimeve të pjekura, të skuqura dhe të pjekura në skarë. Sipas studiuesve, këto përbërje shkaktojnë një proces të quajtur reagimi Maillard dhe kalojnë në sinjalet e rrezikut të trupit që çojnë në një përgjigje inflamatore dhe sëmundje kronike të veshkave, e cila prek 10 përqind të njerëzve në të gjithë botën. Studiuesit gjithashtu vunë në dukje se konsumimi i ushqimit të përpunuar mund të rrisë rrezikun e vdekshmërisë së të gjitha shkaqeve, diabetit, hipertensionit, mbipeshës, kancerit dhe sëmundjeve gastrointestinale. Yndyrat e ngopura në ushqimet mund të rrisin mbipeshën, diabetin dhe rrezikun e hiperlipidemisë ndërsa përmbajtja e lartë e kripës mund të rrisë presionin e gjakut. Presioni i lartë i gjakut mund të dëmtojë arteriet tuaja dhe të çojë në sëmundje të zemrës.

Ushqimi i përpunuar dhe sëmundja e zemrës

Ngrënia e ushqimeve të përpunuara gjithashtu mund të shkaktojë sëmundje të zemrës dhe një vdekje të hershme, dy studime të botuara në BMJ në 2019. Njëri nga studimet zbuloi se ngrënia e më shumë se katër porcione të ushqimeve të përpunuara çdo ditë shoqërohej me një rrezik prej 62 përqind më të lartë të vdekjes nga të gjitha shkaqet sesa ngrënia e vetëm dy porcioneve në ditë.

Ushqimet e përpunuara nuk janë të mbushura vetëm me yndyrë, sheqer, kripë dhe kalori, ato janë gjithashtu nuk përmbajnë fibra, vitamina dhe minerale që janë thelbësore për shëndetin e zemrës. Ruajtësit dhe aditivët e tjerë në ushqimet e përpunuara gjithashtu mund të shkaktojnë shtim në peshë, prediabet dhe inflamacion, të cilat nga ana tjetër mund të dëmtojnë zemrën tuaj.

Si të amortizoni efektet e dëmshme të ushqimeve të përpunuara

Studiuesit vunë në dukje se ngrënia e ushqimeve që përmbajnë fibra niseshteje rezistente si tërshëra, orizi i gatuar dhe i ftohur, elbi, fasulet dhe bishtajoret si fasulet dhe bizelet, niseshteja e patates së papërpunuar (si shtesë), patatet e zjerra, mund të ndihmojnë në përmirësimin e shëndetit të zorrëve dhe përmirësimin e shëndetit të veshkave. Kur këto ushqime bien në zorrën tuaj të poshtme, ato shërbejnë si ushqim për bakteret tuaja të zorrëve, të cilat fermentojnë metabolitët që prodhojnë ushqime që janë anti-inflamatorë – shpjegoi autori kryesor Melinda Coughlan, profesor i asociuar në Departamentin e Diabetit të Shkollës Klinike Qendrore Monash. /tvklan.al