Nivelet e FSH: Kuptoni se si ky hormon tregon potencialin tuaj të fertilitetit

Nivelet e FSH: Kuptoni se si ky hormon tregon potencialin tuaj të fertilitetit

10:04 20/09/2022

Po luftoni për të mbetur shtatzënë? Mjeku juaj mund të rekomandojë disa teste të fertilitetit për të kuptuar shkaqet e problemit tuaj të fertilitetit. Ka disa teste të thjeshta gjaku që mund të ndihmojnë në përcaktimin e potencialit tuaj të fertilitetit. Testi i hormonit folikul-stimulues (FSH) është një prej tyre.

Çfarë është FSH dhe si lidhet me shëndetin riprodhues të grave?

Riprodhimi është një proces i ndërlikuar dhe truri ka një rol të madh për të luajtur në të. Është organi ku qëndrojnë mekanizmat e kontrollit dhe hormoni stimulues i folikulit ose FSH është një mekanizëm i tillë që zhvillohet thellë brenda trurit në gjëndrën e hipofizës. Ky hormon është përgjegjës për zhvillimin e folikulave të vezoreve, të cilat janë qeset brenda vezoreve tuaja që përmbajnë vezë. Nëpërmjet këtij ndërveprimi midis trurit dhe vezores, vezët më të pjekura shkojnë për ovulim dhe vezët më pak të pjekura jo. Është thelbësore të siguroheni që veza më superiore për sa i përket cilësisë të arrijë të ovulojë. Kjo është arsyeja pse njerëzit ovulojnë vetëm një vezë të vetme në të njëjtën kohë, përveç nëse marrin hormone të fertilitetit.

Kur vezorja po përpiqet të prodhojë vezë, truri e zbulon atë dhe rrit prodhimin e saj të FSH. Vezorja reagon ndaj niveleve të rritura të FSH dhe prodhon disa vezë të pjekura. Kjo është mënyra kryesore se si nivelet e FSH ndikojnë në fertilitetin. Ndërsa një grua plaket, nivelet e saj të FSH fillojnë të rriten dhe arrijnë më të lartat në kohën e menopauzës kur furnizimi me vezë është shteruar.

Është një hormon i rëndësishëm për të ditur nëse synoni të mësoni më shumë rreth fertilitetit dhe riprodhimit.

Si ndikon ky hormon në fertilitetin e një gruaje?

Ndërsa gratë plaken, është e natyrshme që nivelet e FSH të jenë të larta dhe ajo arrin pikën më të lartë në menopauzë kur furnizimi me vezë është shteruar. Por nëse keni nivele jashtëzakonisht të larta të FSH, atëherë mund të nënkuptojë se nuk keni mjaft vezë të pjekura për ovulim. Vezorja prodhon furnizimin e saj gjatë gjithë jetës së vezëve para lindjes dhe shumica e këtyre vezëve ruhen për të parandaluar që të gjitha të ovulojnë menjëherë. Numri i vezëve lidhet me nivelet e FSH pasi nivelet më të larta të FSH tregojnë se ka më pak vezë në dispozicion për të ovuluar. Gratë me nivele më të larta të FSH reagojnë dobët ndaj medikamenteve të fertilitetit ose nuk reagojnë fare. Edhe trajtimet e fertilitetit si IVF nuk do të funksiononin për ta, por nëse pacientja është ende e re, ajo ende mund të ketë disa vezë normale me një rritje të lehtë të FSH.

Si maten nivelet e FSH të një gruaje?

Matja e FSH bëhet nëpërmjet grumbullimit të gjakut dhe dita e dytë dhe e tretë e ciklit tuaj menstrual është koha e duhur për ta bërë atë pasi është më e sakta kur estrogjeni është në nivelin më të ulët. Nivelet e larta të estrogjenit mund të ulin artificialisht prodhimin tuaj të FSH, gjë që mund t’ju japë një lexim të rremë. Duhet të mbani mend gjithashtu se nivelet e FSH që gjenden në gjakun tuaj tregojnë shëndetin e vezores suaj dhe ato nuk janë përgjegjëse për më pak prodhimin e vezëve. Nëse mendoni të manipuloni nivelin tuaj të FSH, kjo nuk do të ndihmojë vezoret të rikuperojnë vezët.

Nëse nuk keni menstruacione për 1 vit dhe keni konstatuar nivele të larta të FSH në gjakun tuaj, atëherë kjo mund të nënkuptojë se jeni duke hyrë në menopauzë. Por nëse ndodh para moshës normale të menopauzës, atëherë kjo gjendje njihet si dështimi i parakohshëm i vezoreve (POF). Meqenëse kjo gjendje rezulton në humbje të funksionit të vezoreve, ajo çon në mungesë / mungesë të vezëve të qëndrueshme për maturim. Shumë pak gra me këtë gjendje mund të mbeten shtatzënë në mënyrë natyrale.

Konsultohuni me një endokrinolog riprodhues i cili do të vlerësojë gjendjen tuaj dhe do t’ju sugjerojë trajtimin më të përshtatshëm për ta përballuar atë. /tvklan.al

Të ngjashme