Njerëzit me diabet kanë rrezik më të lartë të infeksioneve të traktit urinar

Njerëzit me diabet kanë rrezik më të lartë të infeksioneve të traktit urinar

12:06 21/09/2022

Diabeti rrit rrezikun e shumë problemeve të tjera shëndetësore si sëmundjet e zemrës, goditjet në tru, sëmundjet kronike të veshkave, problemet e syve dhe dëmtimet nervore. Njerëzit me diabet janë gjithashtu në rrezik më të lartë të zhvillimit të infeksioneve të traktit urinar (UTI). Studiuesit në Institutin Karolinska në Suedi kanë zbuluar lidhjen midis diabetit dhe UTI-ve.

Pacientët me diabet kanë nivele më të ulëta të peptidit antimikrobik psoriasin, i cili dobëson pengesën qelizore të fshikëzës së tyre urinare, duke rritur kështu rrezikun e infeksioneve të traktit urinar, shpjeguan ekspertët në një studim të botuar në Nature Communications.

Komplikimet mjekësore që lidhen me diabetin

Pankreasi prodhon insulinë, një hormon që ndihmon në rregullimin e niveleve të glukozës në gjak. Diabeti shfaqet kur trupi ndalon së prodhuari insulinë (diabeti i tipit 1) ose qelizat janë bërë më pak të ndjeshme ndaj hormonit (diabeti i tipit 2), duke rezultuar në nivele të larta të sheqerit në gjak.

Diabeti mund të ndikojë në shëndetin e dikujt në shumë mënyra. Njëra është se ajo ndikon në imunitetin e lindur, duke i bërë pacientët të ndjeshëm ndaj infeksioneve të rregullta, të tilla si infeksionet e traktit urinar (UTIs). Bakteret E. coli janë përgjegjëse për shumicën e UTI-ve (80 deri në 90 përqind). UTI-të tek diabetikët mund të çojnë në helmim të përgjithshëm të gjakut, sepsë, me origjinë nga trakti urinar, thanë studiuesit e Institutit Karolinska.

Në studimin e ri, studiuesit gjetën përqendrime të larta të glukozës të lidhura me nivele të reduktuara të psoriasin, një antibiotik endogjen që mbron mukozën e fshikëzës nga infeksioni. Nivelet më të ulëta të psoriasin komprometojnë funksionin e pengesës mbrojtëse të qelizave të fshikëzës dhe kështu rrit rrezikun e infeksionit të fshikëzës tek njerëzit me diabet, thanë ata.

Terapia me estrogjen mund të rrisë nivelet e psoriasin

Në një studim të mëparshëm, i njëjti grup studiuesish kishte zbuluar se terapia me estrogjen ndihmon në rikthimin e funksionit mbrojtës të qelizave të fshikëzës dhe përmirëson përgjigjen imune ndaj infeksioneve të traktit urinar.

Tani, ata kanë zbuluar se trajtimi me estrogjen mund të ndihmojë gjithashtu në përmirësimin e niveleve të psoriasin dhe reduktimin e popullatave bakteriale, duke sugjeruar që terapia me estrogjen mund të përfitojë pacientët me diabet. /tvklan.al

Të ngjashme