Njihuni me autobusin japonez që shndërrohet në tren brenda 15 sekondave

Njihuni me autobusin japonez që shndërrohet në tren brenda 15 sekondave

11:24 21/12/2021

Japonezët kanë sjellë në “jetë” një autobus që brenda pak sekondave mund të shndërrohet në tren. Ky automjet me modalitet të dyfishtë, ose shkurt ‘DMV’, mund të shndërrohet nga një autobus në rrugë në një tren udhëtues në shina në vetëm 15 sekonda falë rrotave të çelikut që mund të ulen në binarë me shtypjen e një butoni. Ky ‘ndërrim i modalitetit’ shkon mbrapsht kur ktheheni në rrugë, me rrotat e çelikut që tërhiqen në mënyrë që gomat e gomës të mund të marrin drejtimin.

DMV mund të transportojë 23 persona, duke përfshirë shoferin dhe ka një gjatësi rreth tetë metra. Ai peshon 5,850 kg (5,85 ton), duke e bërë atë dukshëm më të lehtë se një vagon treni të rregullt.

Në pista, ai mund të udhëtojë me shpejtësi 60 km/h (37mph), por në rrugë, mund të ecë më shpejt, në varësi të kufirit të shpejtësisë.

DMV do të nisë të funksionojë në ditën e Krishtlindjeve nën hekurudhat Asa dhe do të lidhë Tokushima dhe Kochi në Shikoku, një nga katër ishujt kryesorë të Japonisë. 

Një deklaratë nga Asa Seaside Railways thotë:

‘DMV është “automjeti i parë në botë” që mund të lëvizë si në shina ashtu edhe në rrugë, duke e bërë transportin lokal më të përshtatshëm.’ 

Automjetet me modalitet të dyfishtë, të njohura gjithashtu si ‘automjete rrugore-hekurudhore’ ose ‘hi-rail’, nuk janë një shpikje e re. Ato përdoren më së shpeshti për qëllime mirëmbajtjeje dhe inspektimi në binarët hekurudhor./tvklan.al

Të ngjashme