Nuk e keni ditur më parë por presioni i lartë i gjakut mund të çojë në mosfunksionim seksual tek gratëNuk e keni ditur më parë por presioni i lartë i gjakut mund të çojë në mosfunksionim seksual tek gratë

08:48 31/12/2020

Nëse keni presion të lartë të gjakut dhe keni probleme në jetën tuaj seksuale, atëherë duhet të vizitoheni tek mjek. Mosfunksionimi seksual tek gratë me hipertension nuk është aq i zakonshëm sa burrat, por sërish janë të rrezikuara.

Presioni i lartë i gjakut ose hipertensioni është një sëmundje e heshtur që prek miliona njerëz në të gjithë botën. Nëse lihet pa u vënë re, forca e lartë e gjakut ndaj mureve të arterieve mund të dëmtojë enët e gjakut dhe të çojë në probleme shëndetësore.

Problemet seksuale në gratë me presion të lartë të gjakut

Efektet e presionit të lartë të gjakut tek gratë janë ende nën hetim. Por disa studime kanë sugjeruar që hipertensioni mund të çojë në mosfunksionim seksual tek gratë.

Një studim i botuar në Gazetën e Mjekësisë të Afrikës Perëndimore shqyrtoi marrëdhëniet midis hipertensionit dhe funksionimit seksual tek femrave, vajosjes dhe orgazmës. Studiuesit zbuluan se hipertensioni mund të prodhojë mosfunksionim seksual të femrave.

Një studim tjetër i vitit 2006 raportoi se gratë me presion të lartë të gjakut kishin dy herë më shumë gjasa të përjetonin mosfunksionim seksual ndaj grave që e kishin presionin e gjakut normale.

Ekspertët thonë se lidhja midis presionit të lartë të gjakut dhe mosfunksionimit seksual është më e komplikuar nga sa imagjinohet. Por cila është lidhja midis hipertensionit dhe shëndetit seksual?

Hipertensioni shtrëngon rrjedhën e duhur të gjakut, e cila mund të çojë në mosfunksionim seksual. Klitori dhe vagina gjithashtu kanë nevojë për një furnizim të mirë me gjak, i cili ju ndihmon të keni një orgazëm. Me uljen e qarkullimit të gjakut për shkak të hipertensionit, disa gra mund të përjetojnë një ulje të dëshirës seksuale ose zgjimit, thatësi të vaginës, ose e kanë të vështirë të arrijnë orgazmën.

Gratë me presion të lartë të gjakut mund të kenë epsh më të ulët dhe më pak interes për seks, veçanërisht nëse ndihen të lodhur për shkak të gjendjes.

Presioni i lartë i gjakut mund të ndikojë edhe në lindshmërinë e femrave

Për më tepër, studimet kanë sugjeruar që hipertensioni kronik mund të shkaktojë cilësi të dobët të vezës dhe të çojë në shumë probleme shëndetësore. Një studim i botuar në International Journal of Fertility & Sterility sugjeron që prodhimi i tepërt i estrogjenit tek gratë me hipertension mund të çojë në infertilitet.

Çfarë mund të bëni për të menaxhuar presionin e lartë të gjakut

Nëse vuani nga hipertensioni dhe keni probleme seksuale, më poshtë janë disa strategji që do ju ndihmojnë t’i menaxhoni të dyja.

Ushtrime

Ushtrimet e rregullta jo vetëm që do të përmirësojnë jetën tuaj seksuale, por ju ndihmojnë të menaxhoni hipertensionin. Do të zvogëlojë stresin, do të përmirësojë fleksibilitetin dhe do të lehtësojë rrezikun e zhvillimit të shumë problemeve të tjera shëndetësore.

Hani një dietë të balancuar

Po, ngrënia e ushqimeve të shëndetshme mund të çojë në jetë më të mirë seksuale dhe të përmirësojë epshin. Hani arra, manaferra, avokado, fruta dhe perime jeshile për të kontrolluar hipertensionin dhe çrregullimet përkatëse.

Ndaloni alkoolin dhe pirjen e duhanit

Pirja e tepërt e alkoolit dhe pirja e duhanit gjithashtu mund të kontribuojnë në hipertension, i cili mund të çojë në mosfunksionim seksual. Shmangni të dyja për të menaxhuar simptomat.

Shikoni peshën tuaj

Hipertensioni shpesh rritet me rritjen e peshës. Mbajtja nën kontroll e peshës mund t’ju ​​ndihmojë të menaxhoni nivelet e presionit të gjakut dhe të përmirësoni performancën seksuale. /tvklan.alTë ngjashme