Pacientët e infektuar nga Covid-19 me zakone të këqija jetese kanë rrezik më të lartë të vdekjesPacientët e infektuar nga Covid-19 me zakone të këqija jetese kanë rrezik më të lartë të vdekjes

15:08 19/04/2021

Disa studime kanë raportuar se ka faktorë që mund të rrisin rrezikun e Covid-19 tek njerëzit dhe pasiviteti fizik është një prej tyre. Sipas një raporti të ri, mungesa e stërvitjes midis pacientëve me Covid-19 mund të rrisë rrezikun e simptomave të rënda dhe një rrezik më të lartë të vdekjes. Njerëzit të cilët ishin joaktivë për dy vjet para se të fillonte pandemia kishin më shumë të ngjarë të shtroheshin në spital, të kishin nevojë për kujdes intensiv dhe të vdisnin.

Mungesa e stërvitjes dhe Covid-19

Sipas studimit të botuar në British Journal of Sports Medicine, pasiviteti fizik është një nga tre faktorët kryesorë të rrezikut për sëmundje serioze të koronavirusit, duke tejkaluar vetëm moshën e avancuar dhe historinë e transplantimit të organeve. Autorët e studimit zbuluan se mungesa e stërvitjes ishte faktori më i fortë i rrezikut në të gjithë faktorët e tjerë, duke përfshirë hipertensionin, pirjen e duhanit dhe mbipeshën.

Për studimin, ekipi shqyrtoi të dhënat e 48,440 të rriturve në SHBA të infektuar me Covid-19 midis Janarit dhe Tetorit në 2020 për të përcaktuar nëse mungesa e stërvitjes rrit rrezikun e infeksionit të rëndë, shtrimin në spital dhe vdekjen. Mosha mesatare e pjesëmarrësve të përfshirë në studim ishte 47 vjeç, dhe tre në pesë ishin gra. Indeksi mesatar i masës trupore (BMI) ishte 31. Gjysma e njerëzve të përfshirë nuk kishin një sëmundje themelore, të tilla si diabet, sëmundje të zemrës ose veshkave ose gjendje kronike të mushkërive. Midis këtyre, 15 për qind e pacientëve bënë 0-10 minuta aktivitet fizik në javë, më shumë se 80 për qind bënë 11-49 minuta / javë dhe 7 për qind ishin aktivë me më shumë se 150 minuta / javë.

Njerëzit që ndjekin një mënyrë jetese të ulur janë dy herë në rrezik të infeksionit

Pas analizës, ekipi zbuloi se njerëzit e infektuar me SARS-CoV-2 kishin dy herë më shumë gjasa të pranoheshin në spital në krahasim me ata që ishin më aktivë. Sipas rezultateve të studimit, 73% e këtyre pacientëve ishin më të ndjeshëm ndaj nevojës për kujdes intensiv dhe 2.5% kishin më shumë të ngjarë të vdesin për shkak të infeksionit të koronavirusit. Në krahasim me pacientët që bëjnë aktivitet fizik të përhershëm, njerëzit që nuk ushtrojnë fare kanë 20 për qind më shumë të ngjarë të pranohen në spital, 10% kanë më shumë të ngjarë të kenë nevojë për kujdes intensiv dhe 32% më shumë të vdekjes.

Ushtroni rregullisht për të zvogëluar rrezikun për rëndë të Covid-19

Meqenëse studimi ishte vëzhgues, nuk provon se ushtrimet eliminojnë rrezikun e Covidit të rëndë, por që njerëzit që ushtrojnë ka më pak të ngjarë të sëmuren rëndë. Sipas rezultateve të studimit, shkencëtarët thonë se njerëzit që bëjnë vrap për gjysmë ore në javë kanë më shumë gjasa të mbrojnë veten nga Covid-19. /tvklan.alTë ngjashme