Pacientët me lupus janë në rrezik më të lartë nga Covid-19Pacientët me lupus janë në rrezik më të lartë nga Covid-19

10:06 11/05/2021

Ekspertët kanë thënë se pacientët me lupus duhet të bëjnë kujdes në lidhje me shëndetin e tyre pasi kanë më shumë të ngjarë të infektohen me Covid-19. Lupusi ose Lupusi Eritematoz sistemik (SLE) është një gjendje kronike autoimune në të cilën sistemi imunitar sulmon indet e veta.

Ekspertët janë shprehur se njerëzit që vuajnë nga çrregullime autoimune kanë më shumë të ngjarë të vuajnë nga Covid-19. Arsyeja kryesore besohet të jenë ilaçet që marrin pacientët me Lupus i bën ata më të prekshëm ndaj koronavirusit. Ndërsa ilaçet mund të rrisin rrezikun tuaj, ekspertët thonë se nuk duhet të ndërpresin marrjen e ilaçeve të lupusit pa ju këshilluar mjeku.

Ekspertët thonë se njerëzit me SLE duhet t’i kushtojnë më shumë vëmendje shenjave dhe simptomave të Covid-19. Meqenëse është e lehtë të humbasësh disa simptoma të koronavirusit si lodhja, është e domosdoshme të kesh kujdes ndaj simptomave të tjera të zakonshme si ethet ose kolla e thatë. Njerëzit me një sistem të dobët imunitar mund të vuajnë simptoma të rënda të Covid-19, duke përfshirë vështirësi në frymëmarrje, presion në gjoks ose ndryshim të ngjyrës së fytyrës ose buzëve të tyre.

Ekspertët: Parandalimi mund të jetë mbrojtja më e mirë e pacientëve me lupus

Dr Aruna Sree Malipeddi, Konsulent Reumatolog është shprehur: Protokollet e përshkruara të trajtimit për pacientët me Lupus gjithashtu mund të rrisin rrezikun e infeksioneve oportuniste ose të çojnë në komplikime. Prandaj, parandalimi është një nga mjetet më të rëndësishme për pacientë me këtë sëmundje për të luftuar kundër Covid-19.

Ajo më tej shtoi se pacientët që vuajnë nga Lupus duhet të shikojnë për simptomat e Covid, duke përfshirë ethe, vështirësi në frymëmarrje, kollë të thatë dhe parehati në gjoks. Pacientët që përjetojnë simptoma me rrezik të lartë duhet të kërkojnë menjëherë ndihmë mjekësore.

Masat paraprake që duhet t’i mbani në mendje

Kushdo që mendon se është i ekspozuar ndaj Covid-19 duhet të marrë hapat e nevojshëm për të parandaluar përhapjen e infeksionit. Një mënyrë për të zvogëluar përhapjen e sëmundjes është vetë-izolimi. Disa këshilla parandaluese që mund të ndihmojnë dhe duhen mbajtur parasysh përfshijnë:

-Pini lëngje të mjaftueshme për të qëndruar të hidratuar

-Lani duart shpesh duke përdorur ujë dhe sapun dhe pastrojini për të paktën 20 sekonda

-Pastroni dhe dezinfektoni të gjitha zonat e ekspozuara të shtëpisë

-Shmangni daljet

-Mbani distancën shoqërore (6 këmbë) edhe kur jeni në shtëpi

-Vendosni një maskë për të shmangur transmetimin – autoritetet rekomandojnë maskën e dyfishtë për të parandaluar SARS-CoV-2. /tvklan.alTë ngjashme