Pandemia e Covid rriti varfërinë në botë

Pandemia e Covid rriti varfërinë në botë

17:35 18/10/2020

OBSH: 132 milionë të varfër më shumë deri në fund të vitit

Pandemia e koronavirusit nuk ka marrë vetëm miliona jetë dhe ka izoluar botën, por po shton varfërinë dhe vë në risk jetesën e njerëzve.

Raporti i fundit i Organizatës Botërore të Shëndetësisë vë në pah se po rritet kequshqyerja. Aktualisht numërohen 690 milionë njerëz të paushqyer në botë, shifër e cila deri në fund të 2020 pritet të rritet me 132 milionë njerëz të tjerë.

Një rritje drastike kjo e ndikuar nga pandemia e koronavirusit. Vendet me të ardhura të ulta dhe të mesme janë më të prekurit.

Sipas ekspertëve botërorë, shtresa më e dëmtuar mbeten punonjësit informalë, të cilët nuk kanë përfituar edhe ndihmën e shtetit në rastet e mbylljes.

Fermerët janë një tjetër kategori e dëmtuar si pasojë e mbylljes së kufijve mes shteteve. Në kushtet e izolimit ata nuk kanë mundur të eksportojnë prodhimet e tyre duke krijuar kështu humbje të mëdha.

Ekspertët u bëjnë thirrje qeverive që të përpiqen të ndihmojnë më shumë grupet e riskut. Sipas OBSH, tani është koha për solidaritet dhe mbështetje globale për të parandaluar përshkallëzimin e një katastrofe shëndetësore dhe social-ekonomike të shkaktuar nga pandemia e Covid-19.

Tv KlanTë ngjashme