Paralajmërimi i NASA-s: Orbita e hënës do të rrisë rreziqet e përmbytjeve gjatë dekadës së ardhshme


Paralajmërimi i NASA-s: Orbita e hënës do të rrisë rreziqet e përmbytjeve gjatë dekadës së ardhshme

10:37 14/07/2021

Rrugët e ndërlikuara dhe të rrëmujshme orbitale të trupave qiellorë nëpër kozmos janë larg nga fiksimi, pavarësisht nga pamja e tyre nga Toka dhe ndryshimet delikate në mënyrën e lëvizjes dhe bashkëveprimit të planetit, hënës dhe Diellit mund të kenë efekte dhe pasoja të konsiderueshme për jetën këtu.

Një nga këto procese është mënyra se si hëna rrotullohet rreth Tokës. Ajo nuk rrotullohet thjesht rreth Tokës në një spirale perfekte të pafund, por përkundrazi revolucionet e saj luhaten, ose “lëkunden”, siç thotë NASA.

Gjatë një cikli 18-vjeçar, kjo lëkundje e ngadaltë shtyp ose amplifikon baticat në Tokë. Gjatë gjysmës së ciklit, baticat e larta janë më të larta dhe baticat e ulëta janë më të ulëta. Gjatë gjysmës tjetër të ciklit, regjistrohen batica më pak ekstreme. Ndërkohë, kriza klimatike e bërë nga njeriu do të thotë që nivelet e detit po rriten vetëm në një drejtim.

Kjo do të thotë se kur hëna pastaj hyn në fazën e saj përforcuese  rreth vitit 2030, baticat më të larta dhe nivelet më të larta të detit mund të kombinohen për të ndikuar në brigjet globale, paralajmëroi NASA.

Kjo pritet të “shkaktojë një rritje të numrit të përmbytjeve në pothuajse çdo bregdet të Amerikës, Haëaii dhe Guam”, tha agjencia.

“Vetëm brigjet e veriut të largët, përfshirë ato të Alaskës, do të kursehen për një dekadë ose më shumë, pasi këto zona tokësore rriten për shkak të proceseve gjeologjike afatgjata.

Përmbytjet e baticës e njohur gjithashtu në Shtetet e Bashkuara si përmbytje të bezdisshme ose përmbytje të motit të drejtë është tashmë një shqetësim serioz në shumë qytete në brigjet e Atlantikut të SHBA-së.

Administrata Kombëtare e Oqeanisë dhe Atmosferës e Shteteve të Bashkuara regjistroi më shumë se 600 përmbytje të tilla vetëm në vitin 2019.

Por sapo të fillojë faza tjetër e amplifikimit të hënës, vendi do të përjetojë një dekadë të rritjeve dramatike të numrit të përmbytjeve, zbuloi vlerësimi i NASA-s.

Të udhëhequr nga anëtarët e Ekipit të Shkencës për Ndryshimin e Nivelit të Detit të NASA-s në Universitetin e Haëaii, studimi i ri tregon se baticat e larta do të tejkalojnë më shpesh pragjet e njohura të përmbytjeve në të gjithë vendin.

Përveç kësaj, këto përmbytje pritet të ndodhin në grupe që zgjasin një muaj ose më shumë, në varësi të pozicioneve relative të hënës, tokës dhe diellit, të cilat mund të amplifikojnë efektin gravitacional në det.

NASA tha që kur hëna dhe Toka rrotullohen në rreshta të veçanta me njëri-tjetrin dhe diellin, tërheqja gravitacionale në oqean mund t’i bëjë banorët e qytetit të përballen me përmbytje çdo ditë.

“Zonat e ulta afër nivelit të detit gjithnjë e më shumë kërcënohen dhe vuajnë për shkak të përmbytjeve dhe kjo vetëm do të përkeqësohet”, tha administratori i NASA Bill Nelson.

“Kombinimi i tërheqjes gravitacionale të hënës, ngritja e niveleve të detit dhe ndryshimi i klimës do të vazhdojnë të përkeqësojnë përmbytjet bregdetare në brigjet tona dhe në të gjithë botën. “

Ai shtoi: Ekipi i Ndryshimit të Nivelit të Detit NASA po ofron informacione thelbësore në mënyrë që ne të mund të planifikojmë, mbrojmë dhe parandalojmë dëmtimin e mjedisit dhe të jetesës së njerëzve të prekur nga përmbytjet.

Phil Thompson, profesor asistent në Universitetin e Havait dhe autor kryesor i studimit të ri, tha: Efekti që është krijuar me kalimin e kohës që do të ketë një ndikim.

Për shkak se përmbytjet në baticë të lartë përfshijnë një sasi të vogël uji në krahasim me valët e stuhisë së uraganit, kishte një tendencë për t’i parë ato si një problem më i vogël në përgjithësi. Por nëse përmbyt ndodh 10 ose 15 herë në muaj, një biznes nuk mund të vazhdojë të funksionojë. Njerëzit po humbin punën e tyre sepse nuk mund të shkojnë në punë. /tvklan.al


Të ngjashme