Sipas mjekëve, ilaçet për sëmundjen e mëlçisë që merren pa ndonjë recetë të duhur mund të dëmtojnë organin. Le të kuptojmë se si dhe çfarë mund të bëni për ta mbajtur veten të sigurt!

Kujdesi për këtë organ

Mëlçia, një nga organet më vitale të trupit të njeriut mund të dëmtohet për shkak të ilaçeve të vetë-administruara, paralajmëroi mjekët në Ditën Botërore të Mëlçisë.

“Përdorimi i antibiotikëve të vetë-përshkruar është një praktikë e zakonshme nga shumë individë për të luftuar sëmundje si ethet, kolla, ftohja, të cilat konsiderohen gjithashtu simptoma të zakonshme të Covid-19.  Sidoqoftë, është e rëndësishme të theksohet se antibiotikët nuk veprojnë kundër viruseve, ata punojnë vetëm në infeksione bakteriale ”, tha Dr. N.Y. Prashanth Chandra, konsulent në Gleneagles Global Hospitals.

“Covid-19 shkaktohet nga një virus, kështu që antibiotikët nuk duhet të përdoren si mjet parandalimi ose trajtimi i Covid-19. Është e rëndësishme që njerëzit ta kuptojnë këtë ndryshim thelbësor përpara se të zgjedhin ndonjë protokoll trajtimi të vetë-përshkruar”, tha ai.

Ilaçe të vetë-përshkruara për mëlçinë dhe Covid-19

Sipas Dr. Anusha Karra në Spitalin Western Plains, Dodge City, SH.B.A., mjekët në spitale ndonjëherë mund të përdorin antibiotikë për të parandaluar ose trajtuar infeksione dytësore bakteriale, të cilat mund të jenë një ndërlikim i Covid-19 dhe kjo gjithashtu midis të sëmurëve rëndë.

“Ky ilaç duhet të përdoret vetëm nën mbikëqyrjen e një mjeku për të trajtuar një infeksion bakterial. Në vend të kësaj, përdorimi i antibiotikëve si përforcues të imunitetit mund të çojë në aritmi dhe të komplikojë gjendjen shëndetësore”, u shprehajo.

Dr. Anitha Reddy, një gastroenterologe në SLG Hospitals, thotë se edhe konsumimi i ushqimeve të mira në sasi të tepërt është i keq dhe mund të çojë në komplikime shëndetësore.

Konsumi i tepërt dhe i parregulluar i ushqimeve që rrisin imunitetin si shafrani i Indisë ose methi, ose ndonjë ushqim që siguron vitaminë D dhe zink mund të jetë një ide e keqe. Konsumi joproporcional i një ushqimi të tillë mund të çojë në hollimin e gjakut, dhe kjo do të ketë një efekt negativ në funksionin e mëlçisë. Njerëzit duhet të qëndrojnë të kujdesshëm para se të marrin një rrugë të vetë-përshkruar drejt rritjes së imunitetit ose trajtimit të sëmundjeve të zakonshme, pasi një qasje e tillë e parregulluar mund t’ju kushtojë shtrenjtë “, ka treguar doktoresha. /tvklan.al