Qeveria amerikane rrezikon që të mbyllet nëse Kongresi nuk arrin një marrëveshje për shpenzimet federale për vitin e ri fiskal, që fillon më 1 tetor. Një grup republikanësh kanë kërcënuar me shkarkimin e kryetarit të Dhomës së Përfaqësuesve, Kevin McCarthy. I njëjti grup republikanësh dëshiron shkurtime të konsiderueshme për shpenzimet e brendshme, si dhe për mbështetjen amerikane për Ukrainën në luftën e saj kundër agresionit të Rusisë.

Presidenti Biden priti javën e kaluar Presidentin ukrainas Volodymyr Zelensky në Shtëpinë e Bardhë pas fjalimeve, që ata mbajtën në Asamblenë e Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara në Nju Jork dhe u zotua për vazhdimin e mbështetjes së palëkundur për Ukrainën.

Është e pamundur të parashikohet se sa do të zgjasë një mbyllje.  Miliona punonjës federalë mund të përballen me pagesa të vonuara kur qeveria mbyllet, duke përfshirë shumë nga afërsisht 2 milionë personel ushtarak dhe më shumë se 2 milionë punëtorë civilë në të gjithë vendin. Disa zyra federale gjithashtu do të duhet të mbyllen ose të përballen me orët e shkurtuara gjatë mbylljes. Nënkupton shkurtimin e disa programeve, disa fonde që do të përdoreshin për përmirësimin e rrugëve, urave dhe aeroporteve. 

Mbyllja më e gjatë e qeverisë ndodhi midis 2018 dhe 2019 kur presidenti i atëhershëm Trump dhe demokratët e Kongresit hynë në një ngërç mbi kërkesën e tij për  financim për një mur kufitar . Ndërprerja zgjati 35 ditë, gjatë sezonit të festave, por ishte gjithashtu vetëm një mbyllje e pjesshme e qeverisë.