Rama: Rritja e pensioneve, sfidë shumë e vështirë. PD-ja do që të japë sapunin për djathëRama: Rritja e pensioneve, sfidë shumë e vështirë. PD-ja do që të japë sapunin për djathë

10:37 06/02/2021

Rritja e pensioneve është një nga temat më të vështira për Shqipërinë dhe pjesën më të madhe të vendeve ish-komuniste. Kështu u shpreh kryeministri Edi Rama këtë të shtunë në Gjirokastër, ku zhvilloi një bashkëbisedim me qytetarët. Ai tha se rritja e pensioneve është një nga sfidat më të vështira.

Sipas Ramës, reforma e qeverisë ka bërë që ata që dalin në pension pas miratimit të saj të kenë një pension më të lartë se sa ata që kanë kaluar para reformës. Kreu i qeverisë ironizoi edhe programin e PD-së duke thënë se kërkon tu japë njerëzve “sapunin për djathë”.

“Dua të jem i drejtpërdrejtë dhe i sinqertë që jo vetëm për ne, por për të gjitha vendet në rajonin tonë dhe le të themi në pjesën e Europës ish-komuniste jo është tema më e vështirë, rritja e pensioneve për shkak të problemit të madh të fondit të pensioneve. Ky është problemi më i madh. Sigurisht që PD mund të rrisë pensionet sa ul e mbyll sytë. Madje mund të ulë prodhimin e qumështit për të rritur prodhimin e djathit. Kanë një formulë që nuk e kanë shpjeguar se si mund të ndodhë kjo, por nga analizat është që ai që mund të të jepet për djathë është sapun. Kush ta marrë ta marrë, kush ta hajë ta hajë, po e mori shumica fiton Shqipëria. Ne kemi bërë sa mundemi indeksimin e pensioneve. Ajo që duam të bëjmë të posaçme pasi na shqetëson fakti që nga pensioni, ku është fjala për medikamentet, barra është jo e lehtë edhe pse e kemi rritur në mënyrë të ndjeshme këtë listën e barnave të rimbursueshme. Tek ilaçet duam të bëjmë diçka specifike për pensionistët.

Ne nuk jemi në fushatë, ne fushatën do ta bëjmë sepse është detyrim para popullit në funksion të zgjedhjeve, por ne duam të çojmë përpara punën që kemi nisur, e cila është njësoj siç janë sot kantieret e rindërtimit. Në këtë fazë është rruga jonë, jemi në një kantier, kemi pastruar rrënojat, kemi hapur themelet, kemi pastruar të gjithë infrastrukturën, kemi ngritur karabinanë, por duhet të plotësojmë të gjitha të tjerat, që e bëjnë të gjithë projektin të mbaruar. Kështu jemi me çdo fushë. Tek pensionet ka një gjë, që mungesa e reformës për aq shumë vite dhe mbajtja e pensioneve tek ai tavani i tmerrshëm që ishin deri kur ne bëmë reformën, bëri që të rritej deficiti dhe të ngarkohej gjithmonë e më shumë shteti, kur them shteti kam parasysh duke spostuar burime detyrimesh të ardhurash të tjera ndërkohë që të ardhurat nga sigurimet shoqërore ishin të papërputhshme me ato që duhet të ishin. Mundësia për të paguar sigurimet shoqërore sipas kategorive ka krijuar kushtet që kush del sot në pension ka tjetër perspektivë nga kush ka dalë në pension përpara reformës. Ju keni qenë mësues. Një mësues që del sot në pension falë reformës merr një pension më të lartë sesa ju, që nuk është e drejtë, këtu duke pasur parasysh vitet dhe kontributet. Sfida e pensioneve është një sfidë shumë e madhe dhe rritja e pensioneve është sfidë shumë e madhe që do të duhet të shihet në rritjen e perspektivave shumë më të mëdha. Ky është realiteti”, tha Rama./tvklan.al


Të ngjashme