Raporti për qeverinë britanike: Dështim i udhëheqjes


Raporti për qeverinë britanike: Dështim i udhëheqjes

23:20 31/01/2022

Gjatë masave kufizuese në Britaninë e Madhe, në Downing Street u pi dhe u festua. Raporti i shumëpritur i hetimit tani u publikua dhe i akuzon përgjegjësit për dështime serioze.

Me njëfarë vonese, kryeministri britanik Boris Johnson mori raportin e hetimit të brendshëm për të ashtuquajturën afera “Partygate”. Raporti nuk i paraqet si do të dëshironin përgjegjësit në rezidencën e qeverisë britanike.

Përballë kufizimeve të koronas, të vendosura ndaj qytetarëve, disa nga sjelljet është “vështirë të justifikohen”, shkruan nëpunësja e lartë civile Sue Gray në raportin e saj paraprak. Në raportin e saj, ajo konstaton “dështime serioze në udhëheqje dhe gjykim” në krye të qeverisë së Johnsonit.

“Dështim i qartë i udhëheqjes”

Gray thekson se disa takime nuk duhej të qenë zhvilluar apo të ndodhnin ashtu siç ndodhën në fund. Sipas tij, ka pasur një dështim të qartë të udhëheqjes në zona të ndryshme të Downing Street Numri 10 dhe Zyrës së Kabinetit pranë, autoriteti qendror i qeverisë.


“Të paktën disa nga takimet në fjalë përbëjnë një shkelje serioze, jo vetëm të standardeve të larta që priten nga ata që punojnë në qeveri, por të standardeve që priten nga e gjithë popullata britanike në këtë kohë,” shkruan Gray.

Gjithashtu, duket se nuk është menduar mjaftueshëm për rrezikun shëndetësor që mund të kishin paraqitur disa takime dhe se si ato mund të shfaqeshin para publikut në kuadrin e emergjencës kombëtare. “Ndonjëherë duket se nuk është menduar mjaftueshëm për atë që po ndodh në të gjithë vendin, duke pasur parasysh se sa të përshtatshme janë disa nga këto takime, rreziqet që ato paraqesin për shëndetin publik dhe se si mund të paraqiten para publikut,” thuhet në raport.

Pjesërisht “konsum i tepruar i alkoolit”

“Dështimi i udhëheqjes” dhe “keqvlerësimet” e situatës kanë ndodhur vazhdimisht “në kohë të ndryshme”, vëren Gray në raportin e saj dymbëdhjetë faqesh. Për ta bërë këtë, ajo kishte studiuar gjithsej 16 takime të ndryshme, gjatë të cilave kishte pasur edhe “konsum të tepruar të alkoolit”.

Javët e fundit, mediat britanike kanë raportuar vazhdimisht për festat që mbaheshin në rezidencën zyrtare të kryeministrit Johnson në kohën e koronës. Këto ndonjëherë u zhvilluan kur në fuqi në të gjithë vendin qenë kufizime të rrepta për grumbullimin e njerëzve.

Kryeministri britanik Johnson, që ndodhet nën presion të madh, në asnjë moment nuk është kritikuar drejtpërdrejt në raport. Opozita megjithatë kërkon me këmbëngulje dorëheqjen e tij. Scotland Yard po kryen paralelisht hetimin e vet mbi takimet në Downing Street – sipas Gray, në dymbëdhjetë nga gjashtëmbëdhjetë ngjarjet e ekzaminuara.

Raporti paraqitet i reduktuar

Kjo është arsyeja pse autoriteti i kishte kërkuar zyrtares që në raportin e saj të bënte vetëm një referencë minimale për këto mbrëmje. Prandaj, raporti konsiderohet i zbehtë në krahasim me versionin e tij fillestar – të cilit i referohet vetë zyrtarja. Ajo që ajo mund të thotë për ngjarje të caktuara është “jashtëzakonisht e kufizuar” dhe prandaj është e pamundur të ofrohet një përmbledhje kuptimplotë e të gjithë informacionit të saj.

Në vend të kësaj, Gray citon pika konkrete që ajo beson se duhet të ndryshojnë në rezidencën e qeverisë britanike. “Konsumimi i tepërt i alkoolit nuk është kurrë i përshtatshëm në një mjedis pune profesional,” shkruan ajo. Përveç kësaj, numri i punonjësve në Downing Street është rritur ndjeshëm, por nuk ka përgjegjësi të qarta, gjë që pengon mbarëvajtjen e operacioneve./DW

Të ngjashme