Rezistencë e lëvizjes ekologjike ndaj kthimit te qymyri

Rezistencë e lëvizjes ekologjike ndaj kthimit te qymyri

08:40 10/08/2022

Për shkak të rrezikut të krizës energjetike do të rifuten në punë një sërë termocentralesh me qymyr, me pasoja në emetimet e CO2. Lëvizja ekologjike po kundërshton.Ky është një nga lajmet më të hidhura me të cilat duhet të përballen mbrojtësit e klimës këto ditë: qeveria gjermane mbështet qymyrin që dëmton klimën për të luftuar krizën e gazit.

Dhe është pikërisht një ministër i Gjelbër ai që i bie kambanës për kthimin e qymyrit. “Nuk është një hap që unë e bëj lehtë, por është një hap i domosdoshëm që ne e bëjmë tani”, tha Robert Habeck. Objektivi: të kursehet gazi duke prodhuar, për shembull, energji elektrike nga qymyri dhe jo nga gazi.

Si të kompensohen emetimet e CO2?

Disa mbrojtës të klimës e kuptojnë vendimin e Habeckut.

“Po ta shohim tani qymyrin si një mënyrë shumë afatshkurtër për të kaluar dimrin e ardhshëm, është e dhimbshme për ne, por është një opsion i pranueshëm,” thotë Pauline Brünger nga Fridays for Future.”Për sa kohë që ne mendojmë, si një qeveri federale, se si të kompensojmë drejtpërdrejt këto emetime shtesë.”

Dhe pikërisht këtu merr fund mirëkuptimi për ministrin. Sepse më shumë qymyr ndoshta do të thotë më shumë emetime CO2.”Ajo që më jep një ndjesi të pakëndshme është se nuk ka absolutisht asnjë plan për t’i kursyer në plan afatgjatë emetimet shtesë. Pra, kjo nuk është diçka që ne mund ta përballojmë në politikën klimatike,” thotë Brünger./DW

Të ngjashme