Sirianët dhe afganët mbeten grupet më të mëdha aplikante ndërsa Gjermania edhe një herë destinacioni kryesor

Kërkesat për azil në Bashkimin Evropian u rritën me 18% në 1.14 milionë në vitin 2023, niveli më i lartë që nga kriza e emigrantëve 2015-2016.

Të dhënat e reja nga Agjencia e Bashkimit Evropian për Azilin ka të ngjarë të nxisin një debat rreth migrimit dhe ndjenjës së ekstremit të djathtë përpara zgjedhjeve të Parlamentit Evropian në qershor. Sirianët dhe afganët mbetën grupet më të mëdha aplikante, sipas të dhënave. Ndryshe nga vitet e kaluara edhe shtetasit turq përbënin grupin e tretë më të madh të aplikantëve, duke paraqitur 82% më shumë aplikime se një vit më parë.

Numri i palestinezëve që aplikojnë për azil u rrit në një rekord prej afro 11,600 pas luftës Izrael-Hamas, duke vënë në dukje se ishte e vështirë të regjistrohej saktë numri i tyre pasi disa vendeve anëtare të BE-së nuk e njohin Palestinën si shtet.

Gjermania ishte edhe një herë destinacioni kryesor i azilkërkuesve në BE, duke me gati një të tretën e të gjitha kërkesave, ndërsa Qipro mori më së shumti aplikime në terma relativë  një për 78 banorë.

Të dhënat vijnë një muaj pasi agjencia e mbrojtjes së kufijve të Bashkimit Evropian, Frontex, regjistroi rritjen më të lartë të kalimeve të parregullta kufitare që nga viti 2016.

Nivele të tilla të larta kanë nxitur diskutimin se si të frenohet migrimi pasi disa autoritete lokale thonë se janë të mbingarkuar. Bashkimi Evropian ka shtrënguar kufijtë e jashtëm dhe ligjet e tij për azilin që nga kriza e viteve 2015-2016 dhe ka arritur marrëveshje në Lindjen e Mesme dhe Afrikën e Veriut.

Blloku arriti gjithashtu një marrëveshje historike në dhjetor mbi rregullat e reja të krijuara për të ndarë koston dhe punën e pritjes së emigrantëve në mënyrë më të barabartë dhe për të kufizuar numrin e njerëzve që vijnë, por disa parti thonë se këto rregulla nuk shkojnë aq larg sa duhet.

Klan News