Rusia u përpoq të ndikonte zgjedhjet në SHBA

Two powers

Rusia u përpoq të ndikonte zgjedhjet në SHBA

16:52 17/03/2021

Inteligjenca amerikane: Moska akuza për fituesin përfundimtar në zgjedhjet e 2020

Rusia u përpoq të ndikonte në zgjedhjet presidenciale të SHBA 2020 duke përhapur akuza të pabazuara kryesisht kundër Joe Biden dhe përmes aleatëve të Donald Trump .

Vlerësimi u përfshi në një raport prej 15 faqesh të botuar nga Zyra e Inteligjencës Kombëtare. Ai nënvizoi akuzat se aleatët e Trump luanin në duart e Moskës duke shtuar pretendimet kundër Biden nga figurat ukrainase me lidhje me Rusinë.

Në një deklaratë, kryetari i inteligjencës së Dhomës Demokratike, Adam Schiff, është shprehur se individë të afërt me ish-presidentin ishin në shënjestër të agjentëve të inteligjencës ruse përfshirë Andriy Derkach dhe Konstantin Kilimnik, të cilët pastruan dezinformata në sistemin politik me qëllimin e denigrimit të presidentit Biden, duke dëmtuar kandidaturën e tij.

Kilimnik ka raportuar gjerësisht lidhje me Paul Manafort, kryetari i fushatës së Trump në 2016 i cili u burgos nën hetimin e udhëhequr nga këshilltari special Robert Mueller, por u fal nga Trump pak para përfundimit të mandatit të tij.

Biden mundi Trump me 306-232 në kolegjin elektoral dhe fitoi votën e popullit me më shumë se 7 milion. Rezultati i kolegjit elektoral ishte i njëjtë me atë me të cilin Trump mundi Hillary Clinton në 2016, pavarësisht se humbi votën e popullit me gati 3 milion vota. Inteligjenca amerikane pajtohet që zgjedhjet ishin subjekt i përpjekjeve të përbashkëta ruse për të hequr peshoren për Trump. Rusia dhe Trump kundërshtojnë dhe mohojnë përfundime të tilla.

Raporti i inteligjencës bënë të ditur se hakerat rusë nuk bënë përpjekje të vazhdueshme për të hyrë në infrastrukturën zgjedhore, ndryshe nga zgjedhjet e kaluara.

Zyrtarët amerikanë thanë se ata panë gjithashtu përpjekje nga Kuba, Venezuela dhe grupi militant libanez Hezbollah për të ndikuar në zgjedhjet, megjithëse në përgjithësi, vlerësohet se ato ishin më të vogla në shkallë sesa ato të kryera nga Rusia dhe Irani.

Klan News


Të ngjashme