Ushqime të pasura me polifenole

Të hani më shumë çokollatë të zezë dhe ushqime të tjera të pasura me polifenole mund t’ju mbrojë nga infeksioni i rëndë Covid-19. Sipas një studimi të ri, një marrje e lartë e polifenoleve mund të ndihmojë në uljen e inflamacionit dhe parandalimin e Covidit të rëndë tek pacientët e infektuar. Ky përfitim shëndetësor i polifenoleve është gjetur gjithashtu në studimet e mëparshme. Përveç zvogëlimit të inflamacionit kronik, polifenolët gjithashtu mund të ndihmojnë në menaxhimin e sheqerit në gjak dhe nivelet e presionit të gjakut si dhe të mbajnë enët e gjakut të shëndetshme dhe fleksibël. Të mbushura me antioksidantë, polifenolët mund të ndihmojnë gjithashtu në trajtimin e çështjeve të tretjes, diabetit, sëmundjes neurodegjenerative dhe sëmundjeve kardiovaskulare.

Studimi i ri, i botuar në revistën Fiziologjia Integrative, zbuloi se polifenolët mund të ndihmojnë në uljen e inflamacionit duke bllokuar prodhimin e citokinave pro-inflamatore dhe duke modifikuar raportin ACE-1 / ACE-2. Citokinat janë proteina që ndihmojnë sistemin imunitar të luftojë infeksionet, por shumë citokina ose mbiprodhimi i citokinave mund të shkaktojë inflamacion në trup dhe të çojë në simptoma të rënda të sëmundjeve të ndryshme, përfshirë Covid-19.

Prania e citokinës ka qenë e lidhur me rritjen e shkallës së fatalitetit tek pacientët me Covid-19 në gjendje kritike. Nëse kjo hipotezë provohet edhe në studime të tjera, marrja e polifenoleve mund të ndihmojë në uljen e vuajtjeve dhe vdekshmërisë të shkaktuar nga infeksioni SARS-CoV-2, shprehen autorët në studim.

Karafilët kryesojnë listën

Një studim i vitit 2010 renditi karafilët si një nga ushqimet më të pasura me polifenole. 100 g karafil përmbajnë gjithsej 15,188 mg polifenole. Mentja e thatë u rendit e dyta me 11,960 mg polifenole për 100 g.

Çokollata e zezë ka 1 664 mg polifenole për gram

Pluhuri i kakaos u rendit si ushqimi i katërt më i pasur me polifenol në të njëjtin studim. 100 g pluhur kakao përmbajnë 3,448 mg polifenole. Kjo e bën çokollatën një nga ushqimet më të pasura me polifenol. Çokollata e zezë u rendit e teta me 1,664 mg polifenole për gram.

Manaferrat janë fruta me përmbajtje më të lartë të polifenolit

Manaferrat janë një tjetër burim i pasur i polifenoleve. Me më shumë se 1,700 mg polifenole për 100 g. Llojet e tjera të manave që janë të pasura gjithashtu me polifenole si për shembull boronicat (560 mg polifenole); manaferra (260 mg polifenole), luleshtrydhe (235 mg polifenole); dhe mjedrat e kuq (215 mg polifenole). Përveç manave, frutat si rrushi pa fara, kumbulla, qershia, molla dhe shega përmbajnë gjithashtu një numër të lartë të këtyre mikroelementëve.

Hani më shumë zarzavate

Perimet përmbajnë më pak polifenole sesa frutat. Perimet e pasura me polifenole janë qepë të kuqe dhe spinaq. Ju gjithashtu mund të rrisni marrjen e polifenolit duke ngrënë më shumë fasule të zeza dhe fasule të bardha, arra dhe soje (në të gjitha format dhe fazat e ndryshme të saj).

Pije për të rritur sasinë e polifenolit

Lajm i mirë për ata që pëlqejnë çajin! Çaji i zi dhe jeshil përmbajnë sasi të larta të polifenoleve. Një gotë verë e kuqe çdo natë mund të ndihmojë gjithashtu në përmirësimin e numrit tuaj të polifenolit. 100 ml verë të kuqe përmban 101 mg polifenole. Ju gjithashtu mund të merrni shtesa të polifenolit, të cilat vijnë në forma pluhuri dhe kapsule. Sidoqoftë, ato gjithashtu mund të sjellin disa efekte anësore të padëshiruara. Ekziston një provë e fortë shkencore që polifenolët mund të ndërhyjnë ose kufizojnë thithjen e hekurit. Kjo kryesisht shoqërohet me marrjen e suplementeve të polifenolit. /tvklan.al