Shenjat paralajmëruese që tregojnë se do pësoni një goditje në tru dhe si të veproniShenjat paralajmëruese që tregojnë se do pësoni një goditje në tru dhe si të veproni

14:39 03/03/2021

Të pësosh një goditje në tru është e ngjashme me një sulm në zemër, por në këtë rast, ajo sulmon trurin. Në të vërtetë, një goditje cerebrale ndodh kur disa pjesë të trurit ndërpriten dhe kjo e bën trupin tonë të paaftë të funksionojë normalisht. Pjesa e prekur e trurit ka nevojë për kujdes urgjent mjekësor pasi është e rëndësishme që truri të marrë një furnizim të vazhdueshëm të oksigjenit për të qenë në gjendje të funksionojë normalisht.

Simptomat e një goditje në tru zakonisht zhvillohen shpejt, por ndonjëherë mund të duhen orë ose madje ditë për të vërejtur se diçka nuk është në rregull. Pra nëse keni një nga shenjat e mposhte është e rëndësishme që të mos i injoron.

1. Presioni i lartë i gjakut

Presioni i lartë i gjakut mund të çojë në probleme të rënda si një goditje në tru duke dëmtuar nervat e trurit ose duke dobësuar enën e gjakut dhe duke çuar në një rrjedhje ose këputje. Përveç kësaj, presioni i lartë i gjakut është arsyeja për formimin e mpiksjes në qarkullimin e gjakut duke shkaktuar një goditje në proces.

2. Problemet e shikimit

Goditja në tru mund të shkaktojë shikim të dyfishtë, humbje të shikimit në njërin sy ose vizion të paqartë. Kur u pyetën rreth 1,300 njerëz gjatë një sondazhi në Mbretërinë e Bashkuar, ata të gjithë kujtuan problemet e shikimit. Ata kishin një shikim të paqartë si një tregues i fortë.

3. Mpirja në njërën anë të trupit – fytyrë, duar ose këmbë

Është e zakonshme që të keni mpirje ose dobësi në fytyrë, një krah ose një këmbë. Në disa raste, mund të ketë edhe paralizë në anën e kundërt të vendit ku ndodhi goditja në tru.

4. Marramendje ose lodhje pa ndonjë arsye

Një studim, tregon se marramendja apo lodhja janë gjithashtu një faktor i zakonshëm midis pacientëve që pësojnë një goditje në tru. Gjendja e konfuzionit mund të jetë rezultat i anës së trurit të prekur.

5. Një migrenë e papritur ose një dhimbje koke e fortë

Gjatë një goditje, qarkullimi i gjakut në tru ose bllokohet ose ndërpritet. Kjo mund të shkaktojë një anije lot ose dëmtim që rezulton në një migrenë shumë të papritur ose një dhimbje koke.

Kush rrezikon një goditje në tru?

Njerëzit me presion të lartë të gjakut – Presioni i gjakut konsiderohet të jetë i lartë nëse është 140/90 mmHg ose më shumë.

Mosha dhe gjinia – Burrat e moshuar kanë më shumë gjasa të pësojnë një goditje në tru se sa një i ri apo gra.

Pirja e duhanit – Pirja e duhanit mund të ndikojë në sasinë e oksigjenit që arrin në tru dhe gjithashtu mund të shkaktojë shumë dëme në enët e gjakut duke rezultuar në BP të lartë.

Diabeti – Diabeti shkaktohet nga një mungesë e hormonit të quajtur insulinë që rregullon nivelin e sheqerit në trup. Kur ka mungesë të insulinës, sheqeri nuk do të jetë në gjendje të arrijë në pjesët e trupit ku nevojitet energjia – si truri, për shembull.

Sëmundje të zemrës – Sëmundja e zemrës mund të shkaktojë mpiksje të gjakut, ndonjëherë duke rezultuar në ndërprerje të rrjedhës së gjakut e cila mund të çojë në një goditje në tru.

Faktorë të tjerë të rrezikut:

-Abuzimi me alkoolin dhe drogën

-Mbipesha

-Dietë jo e shëndetshme

-Depresioni / ankthi

-Mungesa e aktivitetit fizik

Çfarë duhet të bëni në rast emergjence nëse jeni vetëm?

-Telefononi urgjencën.

-Mos shkoni vetë në spital.

-Mos hani dhe mos pini asgjë.

-Mos u shqetësoni – shanset tuaja për të mbijetuar janë deri në 60% -70% nëse jeni nën 60 vjeç.

-Nëse jeni dikush që po ndihmoni një pacient, mbajini në krah me kokën e ngritur.

-Ndonjëherë, ata mund të vjellin, kështu që jini të përgatitur për të mbështetur kokën.

-Flisni në një mënyrë të qetë dhe sigurohuni që ata nuk janë në ankth.

-Vëzhgoni pacientin me kujdes dhe njoftoni urgjencën. /tvklan.alTë ngjashme