Shfaqet një sëmundje misterioze e trurit që i bën pacientët të kenë halucinacioneShfaqet një sëmundje misterioze e trurit që i bën pacientët të kenë halucinacione

15:28 01/04/2021

Mjekët në Kanada po shqetësohen gjithnjë e më shumë për një sëmundje të re dhe ende të pashpjegueshme të trurit me një listë të simptomave shqetësuese që përfshin halucinacione të tmerrshme dhe ndjenjën e insekteve fantazmë që zvarriten në lëkurë.

Simptomat e sëmundjes në dukje të reja fillojnë me dhimbje të pashpjegueshme, të cilat përkeqësohen në spazma, dridhje dhe ndryshime të sjelljes. Pavarësisht nga ngjashmëritë me sëmundjen Creutzfeldt-Jakob (vCJD)vCJD, në të cilën proteinat normale të trurit ‘keq-palosen’ në prione, gjendja e re nuk mendohet të ketë lidhje të drejtpërdrejtë.

Dr Alier Marrero, neurolog që drejton hetimin e New Brunswick, tha për “The Guardian” se ende ekipi i tij nuk ka prova që sugjerojnë se është një sëmundje prion. Deri më tani ka pasur 43 raste të konfirmuara të gjendjes misterioze.

Dr Marrero dhe ekipi i tij kanë kryer një studim të gjerë të historisë mjekësore të çdo pacienti, si dhe një spektër të gjerë skanimesh dhe analizash gjaku në një përpjekje për të përjashtuar shkaqe të tjera të mundshme për simptomat të tilla si çmenduria e hershme ose neurologjike të tjera.

Rasti i parë i gjendjes misterioze ishte një viktimë e identifikuar në 2015. Në vitin 2019 ishin 11 raste të konfirmuara dhe në vitin 2020 numri i rasteve të reja u rrit në 24. Deri më tani, pesë persona dihet se kanë vdekur nga kjo sëmundje misterioze.

Valerie Sim, një studiuese e sëmundjeve neurodegjenerative në Universitetin e Alberta, theksoi se me kaq pak informacion në dispozicion në lidhje me gjendjen e paemëruar, këto raste mund të jenë lehtësisht vetëm një numër problemesh plotësisht neurologjike të palidhura.

“Unë nuk e di vërtet nëse kemi edhe një sindromë të përcaktuar. Thjesht nuk ka ende informacion të mjaftueshëm. Ne shohim sindroma të çuditshme neurologjike herë pas here. Ndonjëherë i kuptojmë, ndonjëherë nuk i kuptojmë“, tha Dr Sim.

Koha mesatare që duhet që simptomat e variantit CJD të ndodhin pas infeksionit fillestar është ende e panjohur, por mendohet të jetë mbi 10 vjet. /tvklan.alTë ngjashme