Shfaqet sëmundja misterioze dhe vdekjeprurëse që i bën pacientët të shohin veten të vdekur
Shfaqet sëmundja misterioze dhe vdekjeprurëse që i bën pacientët të shohin veten të vdekur

22:47 07/06/2021

Një sëmundje e rrallë misterioze e trurit që po përhapet me shpejtësi i ka lënë shkencëtarët në mëdyshje pasi gjashtë njerëz vdiqën nga ndërlikimet. Sipas raporteve, shpërthimi i sëmundjes u raportua nga provincat e Kanadasë. Pacientët që vuajnë nga sëmundje të rralla të trurit kryesisht përjetojnë dy simptoma të zakonshme – gjendja po çon në ‘shikimin e të vdekurve’ dhe gjithashtu ‘halucinimin’ e personit që vuan.

Dhjetëra njerëz nga Kanada po tregojnë simptomat e kësaj sindromi të rrallë të trurit. Cila është kjo sëmundje e rrallë? Ekspertët kanë zbuluar se kjo është një gjendje e rrallë neurologjike e cila njihet si Sindroma Neurologjike e Etiologjisë së Panjohur (NSUE).

Sindroma neurologjike e etiologjisë së panjohur (NSUE) është një çrregullim i rrallë neurologjik, burimi i të cilit është ende i panjohur. Çrregullimet neurologjike janë nga ana mjekësore ato çrregullime dhe gjendje që ndikojnë në tru dhe funksionet e tij. Ndikon gjithashtu në nervat në tru i cili kontrollon secilën pjesë të trupit. Disa nga simptomat e zakonshme të Sindromës Neurologjike të Etiologjisë së Panjohur përfshijnë:

-Pagjumësia

-Funksioni i dëmtuar i motorit, dhe halucinacione të tilla si duke parë veten të vdekur ose vizione të tjera vdekjeprurëse.

Zyrtarët kanë konfirmuar se deri më tani rreth 48 raste të NSUE janë raportuar nga provinca të ndryshme të Kanadasë. Raportet sugjeruan që çrregullimi u vu re për herë të parë në 2015 kur një pacient me këtë gjendje shfaqi simptoma të tilla si – depresioni akut, çmenduri progresive me shpejtësi dhe dhimbje kronike të muskujve deri në mesatare.

Cila grupmoshë është më e ndjeshme për t’u prekur nga Sindroma Neurologjike e Etiologjisë së Panjohur? Sipas ekspertëve të shëndetit, kjo sindromë misterioze e trurit mund të prekë këdo pavarësisht nga mosha dhe gjinia.

Cilat janë fazat e këtij çrregullimi të trurit?

Ekspertët ende nuk kanë dhënë një deklaratë të duhur mbi shkakun e çrregullimit të rrallë të trurit. Sidoqoftë, duke parë rastet që kanë qenë deri më tani, këto janë fazat e ndryshme të sindromës së rrallë të trurit:

Në fillim, pacienti zhvillon disa ndryshime të sjelljes të tilla si depresioni, ankthi, dhimbje të pashpjegueshme të muskujve dhe spazma. Kjo ngadalë i ndodh një personi krejtësisht të shëndetshëm dhe të aftë që vuan nga një çrregullim i rrallë i trurit.

Pastaj në fazën tjetër personi ngadalë përballet me vështirësi në gjumë, fillojnë fazat e rënda të pagjumësisë, dhe personi gradualisht humbet kujtesën e tij / saj – kjo quhet dëmtim i kujtesës.

Në fazat e mëvonshme, pacienti zhvillon simptoma si humbja e shpejtë e peshës dhe atrofia e muskujve. Kjo shoqërohet me simptoma si shqetësime në pamje. Trupi i pacientit gjithashtu zhvillon një mungesë të koordinimit të duhur midis trurit dhe pjesëve të tjera të trupit.

Dëmtime gjuhësore (probleme në të folur), halucinacione që mund të jenë traumatike janë vërejtur gjithashtu në mesin e pacientëve që vuajnë nga Sindroma Neurologjike e Etiologjisë së Panjohur. /tvklan.al

Të ngjashme