Astronomët theksojnë se Tetori do të jetë muaji që do të ketë një lum të meteorëve që do të shëndrrijnë në qiellin e natës. Shiu meteorik është vendosur të arrijë kulmin e tij sonte në mbrëmje, ku rreth 5 meteor do të rreshqasin në qiell çdo orë, natyrisht nëse edhe moti e lejon.

Rreshjet meteorike zakonisht shoqërohen me kometa, ndërsa këto topa akulli dhe pluhuri rrotullohen rreth Diellit, ato lëshojnë re pluhuri dhe akulli duke shkaktuar vija drite.

Drakonidët pritet të jenë më spektakolarë më 7/8 Tetor. Ndërsa shumica e shirave të tjerë të meteorëve shihen më mirë në orët e para, Drakonidët shihen më mirë në mbrëmje, pas mbrëmjes. Gjeni një vend me një pamje të mirë dhe të qartë të yjeve, idealisht në një zonë me pak ndotje të dritës.

Shi meteorësh Orionid po ndërtohet ngadalë në një kulm, i cili ndodh këtë vit në natën e 20/21 Tetor. Orionidët janë emëruar sepse duket se vijnë nga drejtimi i konstelacionit Orion. Ata janë të lidhur me kometën e famshme Halley.

Për më tepër, ekziston një shi meteorësh Taurid, i cili duket se e ka origjinën pranë yjësisë së Demit. Ai do të arrijë kulmin gjatë 9-10 tetorit dhe 10-11 nëntorit në 2020.

Klan Plus