Shkencëtarët: Tërmetet shkaktojë probleme shëndetësore dhe dështimin e organeve të trupit tonëShkencëtarët: Tërmetet shkaktojë probleme shëndetësore dhe dështimin e organeve të trupit tonë

19:21 15/02/2021

Një tërmet mund të shkaktojë dëmtime në natyrë, por a e dini se mund të jetë gjithashtu i dëmshëm për shëndetin tuaj? Po, sipas ekspertëve, ekspozimi ndaj një tërmeti mund të shkaktojë disa sëmundje kronike dhe mund të jetë i dëmshëm për shëndetin e njeriut.

Vdekjet dhe dëmtimet e lidhura me traumat nga shembjet e ndërtesave pas një tërmeti janë të zakonshme, por ka disa raste që janë regjistruar gjatë viteve, ku një person i ekspozuar ndaj një tërmeti tmund të vuajë nga sëmundje kronike të tilla si diabeti, hipertensioni, stresi, hipotermia, infeksionet sekondare të plagës, gangrena, sepsë, sindroma e distresit respirator të të rriturve (ARDS), dështimi i organeve të shumëfishta, sindroma e shtypjes, etj.

“Vdekshmëria dhe sëmundshmëria në një tërmet nuk kanë të bëjnë vetëm me një dëmtim të marrë për shkak të shembjes së ndërtesave por edhe për shkak të problemeve jo-kirurgjikale si infarkti akut i miokardit, përkeqësimi i sëmundjeve kronike si diabeti, hipertensioni, ankthi, depresioni, etj”, thuhet në një studim.

Ekspertët gjithashtu kanë konfirmuar që përkeqësimi i sëmundjes pulmonare obstruktive kronike e cila njihet gjithashtu si COPD është jashtëzakonisht e zakonshme midis individëve që janë ekspozuar ndaj një tërmeti. “COPD kryesisht lind për shkak të pluhurit dhe ndotjes që vjen nga shembja e ndërtesave”, është shprehur një nga ekspertët.

Sipas studimeve, sasi të mëdha të ndotësve dhe pluhurit gjenerohen kur një ndërtesë shembet, kjo mund të bllokojë kalimet e ajrit në trupin e njeriut dhe të rrisë rreziqet e sëmundjeve të rënda të mushkërive. Një nga sëmundjet kryesore të mushkërive pas një tërmeti mund të jetë fulminimi i edemës pulmonare jokardiogjenike.

Në të kaluarën disa vende kanë vërejtur gjithashtu se pas një tërmeti rastet e diarresë dhe sëmundjeve të tjera të transmetueshme u bënë një kërcim të madh.

Përveç këtyre, një nga ndikimet kryesore shëndetësore të një tërmeti është shëndeti mendor. Ekspozimi ndaj një skene të tillë (shembja e ndërtesës, etj) mund të shkaktojë çështje të rënda të shëndetit mendor. “Fëmijët janë më të ndjeshëm ndaj çështjeve të shëndetit mendor pas një ekspozimi ndaj tërmetit”, tha një ekspert. /tvklan.alTë ngjashme