Shkencëtarët: Tharëset e manikyrit dëmtojnë ADN-në dhe shkaktojnë mutacion në lëkurë

Shkencëtarët: Tharëset e manikyrit dëmtojnë ADN-në dhe shkaktojnë mutacion në lëkurë

13:36 25/01/2023

Vitet e fundit, manikyri me xhel është bërë shumë e popullarizuar në mesin e grave që duan të bëjnë rregullisht një manikyr. Tharëset e thonjve UV pwrmbajnw llamba të shumta të cilat lëshojnë rreze UV ​​me gjatësi vale midis 340 dhe 395 nm. Këto gjatësi vale përdoren për të kuruar dhe tharë formulat e manikyrit të thonjve që njihen si xhel. Kur xheli ekspozohet ndaj rrezeve UV, ai ngurtësohet në polimere që të zgjasin më gjatë. Zakonisht, thonjtë dhe duart rrezatohen deri në 10 minuta në seancë dhe përdoruesit e rregullt zakonisht ndryshojnë manikyrin e tyre çdo dy javë. Sado i përhapur të jetë ky proces i manikyrit, studimet e reja të kryera kanë zbuluar se është shumë i rrezikshëm dhe mund të shkaktojë kancer të lëkurës.

Studimi gjen një lidhje midis kancerit të lëkurës dhe llambave në tharëset e manikyrit

Ekspertët kanë gjetur një lidhje midis këtij lloj aparati që përdor rrezet UV për të tharë manikyrin e thonjve dhe rrezikut për t’u prekur nga kanceri i lëkurës. Me sa duket ka pasur më shumë se një studim të kryer pikërisht për këtë çështje. Këto studime kanë gjetur prova të shumta që tregojnë efektet e dëmshme të rrezatimit në lëkurë. Mund të dëmtojë lëkurën si dhe të shkaktojë kancer.

Një nga studimet u krye nga shkencëtarët në Universitetin e Kalifornisë në San Diego. Studiuesit zbuluan se rrezet UV që përdoren për të tharë manikyrin e thonjve mund të dëmtojnë materialin qelizor dhe gjenetik. Gjithashtu mund të shkaktojë mutacione të përhershme në qelizat njerëzore duke shkaktuar rrezik për kancer të lëkurës.

Një studim i vitit 2014 në JAMA Dermatology zbuloi se niveli i ekspozimit ndaj UVA-së i lidhur me një manikyr xhel çdo dy javë ndoshta nuk është mjaft i lartë për të rritur ndjeshëm rrezikun e kancerit të lëkurës, por ju duhet të jeni të vetëdijshëm për këtë çështje.

Studimi i Botuar në Nature Journal

Sipas gjetjeve të hulumtimit të publikuara në Nature Journal, thuhet qartë se përdorimi afatgjatë i këtyre llambave tharëse mund të shkaktojë kancer të lëkurës. Sa më shumë ta ekspozojmë lëkurën tonë ndaj tyre, aq më shumë rritet rreziku ynë. Ekziston një emetim i dritës ultravjollcë që mund të jetë i dëmshëm në planin afatgjatë. Të gjitha eksperimentet e kryera treguan se një rrezatim i vetëm 20-minutësh çon në vdekjen e 20 deri në 30 për qind të qelizave.

Nëse njerëzit ekspozoheshin ndaj kësaj drite për tre seanca radhazi 20-minutëshe, kjo shkaktonte 65 dhe 70% vdekjen e qelizave. Shkencëtarët thonë se rezultatet e studimit të tyre, të publikuara në revistën shkencore Nature, ofrojnë një profil gjithëpërfshirës të dëmtimit të ADN-së dhe mutacionit të qelizave që ndodh pas rrezatimit në tharësen e manikyrit. Ata thonë se nevojiten kërkime të mëtejshme te njerëzit përpara se të mund të nxjerrin përfundime përfundimtare në lidhje me rreziqet e kancerit nga ekspozimi ndaj tharëseve të manikyrit UV.

Masat paraprake të sugjeruara nga shkencëtarët

Meqenëse kjo metodë e tharjes së manikyrit është kaq e përhapur në sallone, shkencëtarët kanë sugjeruar disa mënyra se si njerëzit mund të shmangin ekspozimin ndaj këtyre rrezatimeve të dëmshme. Mbajtja e kremit kundër diellit në duart tona mund të jetë e dobishme dhe përdorimi i një palë dorezash pa gishta gjatë seancës së manikyrit mund të zvogëlojë gjithashtu nivelin e ekspozimit ndaj UV. /tvklan.al
Të ngjashme