Sindikata e shoferëve të trenave ka pranuar rifillimin e negociatave që do të zgjasin për pesë javë

Sindikata e shoferëve të trenave e Gjermanisë anuloi grevën e saj më herët e cila ishte planifikuar të përfundonte në mbrëmje, duke pranuar kështu rifillimin e negociatave me operatorin hekurudhor Deutsche Bahn.

Greva, raundi i katërt dhe më i gjatë i veprimit industrial në një mosmarrëveshje mujore mbi pagën dhe orët e punës. Miliona pasagjerë përshëndetën vendimin pasi greva kishte shkaktuar kaos dhe anulime udhëtimesh, të cilat shkaktuan humbje në miliarda Euro. 

Të dyja palët kanë rënë dakord të negociojnë gjatë pesë javëve të ardhshme dhe nuk do të ketë greva deri të paktën më 3 mars. Bisedimet do të jenë rreptësisht konfidenciale dhe palët nuk do të bëjnë asnjë njoftim publik derisa të përfundojnë.

“Ka besueshmëri ndërsa negociatat për pagat janë në vazhdim. Ne jemi të kënaqur që mund të flasim përsëri me njëri-tjetrin, ashtu siç e kishim kërkuar vazhdimisht. Rifillimi i negociatave për pagat do të fillojnë më 5 shkurt këtu në Berlin.” 

Pika kryesore e mosmarrëveshjes prej javësh të tëra është se kërkojnë ulje të orëve të punës nga 38 orë në javë në 35 orë. Përveç orëve, sindikata po kërkon për një rritje të pagave deri në 555 € për të gjithë anëtarët e saj një rritje prej 18%.

Punëtorët e transportit në të gjithë Evropën kanë organizuar greva për të kërkuar paga më të larta për të përballuar ndikimin e inflacionit. Grevat hekurudhore mbarëkombëtare shtojnë problemet në rritje ekonomike të Gjermanisë, pasi ekonomia më e madhe e Evropës përballet me norma të larta interesi dhe kritika në rritje të qeverisë së koalicionit.

Klan News