Diplomatët bojkotuan fjalën e të dërguarës ruse, e cila akuzohet për krime lufte

Shtetet e Bashkuara, Britania e Madhe, Shqipëria dhe Malta bojkotuan fjalën e të dërguarës së Rusisë për të drejtat e fëmijëve të cilin Gjykata Ndërkombëtare Penale kërkon ta arrestojë me akuza për krime lufte.
Shqipëria , Britania dhe Shtetet e Bashkuara bllokuan takimin jozyrtar për Ukrainën, të thirrur nga Rusia për t’u fokusuar në evakuimin e fëmijëve nga zonat e konfliktit. Diplomatët u larguan nga salla e konferencave të OKB-së, ku po zhvillohej diskutimi ndërsa fliste komisionerja ruse Maria Lvova-Belova.

“Shqipëria mori pjesë në takimin për ‘evakuimin’ e fëmijëve ukrainas nga Ukraina në Rusi, por doli nga salla kur Maria Lvova-Belovës, e paditur nga Gjykata Penale Ndërkombëtare iu dha fjala, për të treguar kundërshtimin dhe refuzimin e saj për këtë provokim cinik”, shkruan misioni diplomatik shqiptar në OKB.

Sipas tyre, Belova, e cila është nën urdhër-arrest dhe në vend që të ligjërojë në Këshillin e Sigurimit për situatën e fëmijëve në Ukrainë, ajo duhet të paraqitet në gjykatë për t’iu përgjigjur akuzave shumë të rënda të ngritura kundër saj. Gjatë deklaratës së saj Lvova-Belova shfaqi video të fëmijëve ukrainas në Rusi teksa tha se ndryshe nga pala ukrainase, Moska nuk i përdor fëmijët për propagandë.

“Rusia pretendon se po i mbron këta fëmijë. Në vend të kësaj, kjo është një politikë e llogaritur që synon të fshijë identitetin dhe shtetësinë ukrainase”, tha gjatë takimit diplomatja britanike Asima Ghazi-Bouillon, pasi u kthye në sallë në përfundim të fjalës së Lvova-Belova.

Nga ana tjetër Ambasadorja e SHBA-së në OKB, Linda Thomas-Greenfield, u tha gazetarëve se Shtetet e Bashkuara iu bashkuan Britanisë në mënyrë që Lvova-Belova të mos kishte një podium ndërkombëtar për të përhapur dezinformata dhe për t’u përpjekur të mbronte veprimet e tmerrshme që po ndodhin në Ukrainë.”

“Doja të shfrytëzoj rastin përsëri për të thënë, ndërsa Rusia merr presidencën e Këshillit të Sigurimit, ne do të përdorim çdo mundësi për të kundërshtuar përdorimin e tyre për të përhapur dezinformata. Pra, ne kemi kundërshtuar informatorin e tyre Arria-Formula, një grua që është akuzuar për krime lufte, e cila është përfshirë në deportimin dhe largimin e fëmijëve nga shtëpitë e tyre në Rusi . Dhe ne e kundërshtojmë fuqishëm këtë. Dhe kjo është arsyeja pse ne i jemi bashkuar Mbretërisë së Bashkuar.”

Gjykata Penale Ndërkombëtare muajin e kaluar lëshoi një urdhër arresti kundër Presidentit rus Vladimir Putin dhe Lvova-Belova, duke i akuzuar ata për dëbim të paligjshëm të fëmijëve nga Ukraina dhe transferim të paligjshëm të njerëzve në Rusi nga Ukraina që kur Rusia pushtoi më 24 shkurt 2022.

Moska tha se urdhrat ishin ligjërisht të pavlefshëm dhe ka deklaruar se nuk ka hartuar asnjë program për të deportuar mijëra fëmijë ukrainas në Rusi , por e paraqet atë si një fushatë humanitare për të mbrojtur jetimët e braktisur në zonën e luftës. Nga shkurti i vitit 2022, rreth 5 milionë ukrainas, mes tyre 700,000 fëmijë, kanë udhëtuar në Rusi.

Klan News