Pensionistët italianë sjellin 3 milionë Euro në muaj


Pensionistët italianë sjellin 3 milionë Euro në muaj

15:42 12/02/2024

Ekspertët: Ndikon në rritjen e punësimit dhe konsumit

Rreth 3 mijë pensionistë tashmë janë vendosur në Shqipëri, kryesisht në Tiranë, Durrës dhe Vlorë. Të dhënat zyrtare nga institucionet italo-shqiptare tregojnë një rritje të numrit të pensionistëve italianë në Shqipëri.

Sipas ekspertëve të ekonomisë, zgjedhja e Shqipërisë nga kjo grupmoshë vjen për disa arsye, dhe më kryesorja përfitimi ekonomik që vetë këta shtetas kanë.

Klodian Muço, ekspert ekonomie: Aktualisht në Shqipëri jetojnë rreth 20 mijë italianë, nga të cilët rreth 3 mijë janë pensionistë italianë që kanë vendosur të transferohen përfundimisht në Shqipëri. Heqin dorë nga përfitimi i pensionit në Itali, duke paguar sigurimet shëndetësore në Itali dhe shërbimin shëndetësor falas në Itali. Që nënkupton, ky pensionist që e ka pensionin bruto 1500 në Itali dhe vendos të transferohet në Shqipëri duke hequr dorë nga sigurimi shëndetësor italian, ai merr pensionin 100% bruto, pra në Shqipëri përfiton pension 1500 Euro nga 1150 Euro që do përfitonte në Itali.

Në rastin e Shqipërisë, vendi ynë përfiton 3 mln Euro në muaj që qarkullohet në treg, si dhe në rritjen e punësimit.

“Mimimalisht këta perfitojnë 1 mijë Euro në muaj. Janë 3 mln Euro që vijnë çdo muaj në Shqipëri që shpenzohen nga këto persona. Një pjesë e mirë e tyre i shtohet konsumit në Shqipëri. Një pjesë tjetër e tyre vendosin që të punësojnë asistentë pastrues duke ndikuar pozitivisht dhe në rritjen e punësimit në Shqipëri, edhe në pjesën e qirave sepse një pjesë e tyre marrin shtëpi me qira.”

Sipas ekspertëve, ky fenomen nuk është vetëm italo-shqiptar, pasi edhe vendet e tjera e kanë aplikuar.

“Ky nuk është fenomen vetëm shqiptar, pasi pensionistët gjerman, apo francez vendosnin të kalonin jetën në Spanjë dhe Portugali, tani edhe drejt Rumanisë, Bullgarisë dhe Shqiprisë.”

Zgjedhja e vendit tonë nga pensionistët italianë vjen edhe si rezultat i klimës së Shqipërisë. Jo vetëm kjo shtresë, por edhe mjaft turistë të tjerë po zgjedhin Shqipërinë edhe për turizëm dentar.

Tv Klan

Të ngjashme