Media gjermane e udhëtimeve “Reise Reporter” rekomandon 7 mrekullitë natyrore për pushime

Media gjermane e udhëtimeve dhe turizmit “Reise Reporter” i ka kushtuar një reportazh Shqipërisë, duke e cilësuar si vendin e duhur të pushimeve natyrore.

“Përveç plazheve të mrekullueshme dhe qyteteve emocionuese, ju mund të zbuloni parqe kombëtare unike dhe bukuri natyrore në të gjithë vendin ballkanik”, shkruan revista gjermane e turizmit duke renditur 7 mrekullitë natyrore të cilat nuk duhen humbur gjatë udhëtimit në Shqipëri.

Alpet Shqiptare, njihen si “male të magjepsura”. Janë mrekullia më e famshme e natyrës dhe vargmali më i madh malor në vend. Malet shtrihen përgjatë kufirit midis Shqipërisë dhe Malit të Zi dhe janë pjesë e Alpeve Dinarike. Aty mund të zbuloni një peizazh të mrekullueshëm të majave, luginave, liqeneve dhe lumenjve. Mali më i lartë në anën shqiptare është Jezerca me 2694 metra lartësi.

Destinacionet e njohura të ekskursioneve dhe ecjeve janë fshatrat e Thethit dhe Valbonës, shpellat e Bogës dhe ujëvara e Grunasit 30 metra e lartë.

Si mrekullinë e dytë natyrore revista gjermane rendit Parkun Kombëtar të Llogarasë. Parku Kombëtar i Llogarasë në jug të vendit është një pikë kryesore për alpinistët. Pjesë të mëdha të parkut, i cili shtrihet në malet e Vetëtimës, përbëhen nga pisha, pisha, frashër dhe bredha. Bota e kafshëve është gjithashtu e larmishme.

Rezervuari i Komanit mund të llogaritet gjithashtu ndër mrekullitë natyrore të Shqipërisë, edhe pse është krijuar artificialisht.

Një nga mrekullitë natyrore më magjepsëse në Shqipëri është pa diskutim liqeni malor i Syrit të Kaltër. Nën liqenin malor, që vezullon në të gjitha nuancat e blusë, gjendet një burim nëntokësor karstik nga i cili rrjedh pandërprerë dhe me presion të madh ujë i pastër dhe i ftohtë si akull.

Mrekullia e pestë natyrore që vlen të vizitohet gjatë udhëtimit në shqipëri është Liqeni i Ohrit, i cili shtrihet në kufirin midis Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut. Është një nga liqenet më të vjetër dhe më të thellë në botë, liqeni i dytë më i madh në Gadishullin Ballkanik dhe një sit i Trashëgimisë Botërore.

Lumi Vjosa është një nga lumenjtë e fundit të egër në Evropë dhe u shpall park kombëtar në vitin 2023. Ngrihet në Greqi dhe derdhet në Adriatik në Shqipëri.

Përveç rëndësisë së tij të madhe si një ekosistem unik me kafshë të egra, peizazhi i lumit është jashtëzakonisht i bukur dhe një zonë e shkëlqyer për një udhëtim rrugor. Luginën e Vjosës mund ta shihni edhe nga qyteti i Gjirokastrës.

Gryka e Osumit është mrekullia e shtatë natyrore që media gjermane e turizmit rekomandon që të vizitohet nga turistët që zgjedhin të bëjnë pushime në Shqipëri. Kanioni 13 kilometra i gjatë me muret e tij të pjerrëta gëlqerore deri në 80 metra të lartë është ideal për rafting dhe ecje. Kanoe dhe rafting janë të mundshme, veçanërisht në pranverë, kur ka ujë të mjaftueshëm në shtratin e lumit. Në verë, kur niveli i ujit është i ulët, ju mund të ecni në mes të grykës.

Shkrimin e medias Gjermane e ndau edhe kryeminstri Edi Rama në faqen e tij në rrjetet sociale, duke thënë se është një ftesë e parfumosur me të gjitha shijet e ndjesitë e Shqipërisë për vizitorët gjermanë të cilët për vitin që shkoi ishin mbi 300 mijë.

Klan News