Shtatori i 2020 më i ngrohti që nga 1880Shtatori i 2020 më i ngrohti që nga 1880

19:50 15/10/2020

Sipas shkencëtarëve në Administratën Kombëtare të Oqeanisë dhe Atmosferës së SHBA-së, Shtatori i këtij viti ka qenë Shtatori më i nxehtë që nga fillimi i mbajtjes së shënimeve të temperaturave në vitin 1880.

Temperaturat jashtëzakonisht të larta të regjistruara në Siberi, në Lindjen e Mesme dhe në pjesë të Amerikës së Jugut në Shtator po kontribuojnë që 2020 të jetë një vit jashtëzakonisht i nxehtë, thanë klimatologët.

Shkencëtarët po ashtu thanë se temperaturat e larta këtë vit kanë luajtur një rol të madh në katastrofat nga zjarret në Kaliforni dhe Arktik deri në përmbytjet në Azi:

“Një ndryshim i vogël në mesataren e temperaturës globale mund të çojë në ndryshime të mëdha dhe mot ekstrem. Dhe kështu ajo që ne po shohim tani është që valët e nxehtësisë do të bëhen më të shpeshta, më intensive edhe në vazhdim. Vlen e njëjta edhe për dhe uraganet gjithashtu”.

Në vitin 2015  u nënshkrua marrëveshja e klimës së Parisit, e cila përcakton një kornizë globale për të shmangur ndryshimin e rrezikshëm të klimës duke kufizuar ngrohjen globale nën 2 gradë celsius dhe përpjekje për ta ulur atë në 1.5 gradë celsius. 

Por edhe pse vendet e mëdha, përfshirë Kina dhe Bashkimi Evropian janë zotuar të ulin emetimet e tyre në dekadat e ardhshme, në përgjithësi, politikat aktuale po tregojnë që temperaturat do të vazhdojnë të rriten përtej nivelit të 1.5 gradë celsius./tvklan.al
Të ngjashme