Si të kuptoni se niveli i testosteronit është i ulët dhe çfarë duhet të bëni


Si të kuptoni se niveli i testosteronit është i ulët dhe çfarë duhet të bëni

10:25 19/01/2023

Testosteroni është një hormon jetik tek meshkujt që luan një rol vendimtar në procese të ndryshme fiziologjike, duke përfshirë rritjen e muskujve, densitetin e kockave dhe funksionin seksual. Megjithatë, ndërsa meshkujt plaken, nivelet e tyre të testosteronit bien natyrshëm, gjë që mund të çojë në një mori efektesh negative shëndetësore.

Simptomat më të zakonshme të niveleve të ulëta të testosteronit tek meshkujt përfshijnë uljen e dëshirës seksuale, mosfunksionimin erektil, lodhjen, uljen e masës dhe forcës së muskujve dhe një rritje të yndyrës në trup. Simptoma të tjera mund të përfshijnë ndryshime në humor, të tilla si depresioni ose nervozizmi, ulja e niveleve të energjisë dhe humbja e qimeve të trupit. Megjithatë, është e rëndësishme të theksohet se këto simptoma mund të shkaktohen edhe nga faktorë të tjerë dhe nuk tregojnë domosdoshmërisht nivele të ulëta të testosteronit.

Mënyra më e saktë për të diagnostikuar nivelet e ulëta të testosteronit është përmes një testi gjaku. Testi mat nivelin e testosteronit në gjak dhe zakonisht bëhet në mëngjes kur nivelet e testosteronit janë në nivelin më të lartë. Është e rëndësishme të theksohet se nivelet e testosteronit mund të luhaten gjatë gjithë ditës dhe një test i vetëm mund të mos sigurojë një matje të saktë. Prandaj, rekomandohet të përsëritet testi në disa raste për të marrë një matje më të saktë.

Ka disa faktorë rreziku që mund të rrisin mundësinë e zhvillimit të niveleve të ulëta të testosteronit, duke përfshirë moshën, peshën, sëmundjet kronike dhe medikamentet. Ndërsa nivelet e testosteronit bien natyrshëm me moshën e burrave, rreziku i zhvillimit të niveleve të ulëta të testosteronit rritet me kalimin e moshës. Obeziteti ka qenë gjithashtu i lidhur me uljen e niveleve të testosteronit. Studimet kanë treguar se meshkujt me një indeks më të lartë të masës trupore (BMI) kanë nivele më të ulëta të testosteronit në krahasim me meshkujt me një BMI të shëndetshëm për shkak të mungesës së muskujve. Disa sëmundje kronike, të tilla si diabeti dhe sëmundjet e zemrës, janë lidhur me uljen e niveleve të testosteronit, dhe disa ilaçe, gjithashtu, janë lidhur me nivele më të ulëta të testosteronit, veçanërisht përdorimi i opioideve dhe glukokortikoideve.

Rritja e testosteronit në mënyrë natyrale

Injeksionet dhe terapitë e tjera invazive janë trajtime të disponueshme për uljen e niveleve të testosteronit, por ka edhe metoda natyrale që mund të përdoren për të luftuar këtë problem, veçanërisht nëse nuk ka një gjendje mjekësore themelore që shkakton uljen e niveleve të testosteronit.

Ju jeni ajo që hani

Një dietë e shëndetshme është gjithashtu e rëndësishme për ruajtjen e niveleve të shëndetshme të testosteronit. Studimet kanë treguar se një dietë e pasur me proteina, yndyrna të shëndetshme dhe mikronutriente si zinku dhe vitamina D mund të ndihmojë në rritjen e niveleve të testosteronit. Përveç kësaj, shmangia e ushqimeve të përpunuara dhe sheqernave të shtuara mund të ndihmojë gjithashtu në ruajtjen e niveleve të shëndetshme të testosteronit.

Ekzistojnë disa minerale dhe vitamina që gjithashtu mund të aktivizojnë prodhimin e testosteronit. Studimet kanë treguar se meshkujt me nivele të ulëta të zinkut kanë nivele më të ulëta të testosteronit në krahasim me meshkujt me nivele normale të zinkut.

Vitaminat D dhe vitaminat B janë gjithashtu të rëndësishme për ruajtjen e niveleve të shëndetshme të testosteronit.

Asgjë nuk e rrit testosteronin ashtu si stërvitja

Ka një arsye pse ushtrimet janë të lidhura me të qënit mashkull. Nuk është vetëm për shkak se burrat janë natyrshëm më të fortë dhe më të mëdhenj se gratë, por fjalë për fjalë rrit prodhimin e testosteronit thjesht duke ndërtuar më shumë muskuj. Sa më shumë muskuj të keni, aq më të larta janë nivelet e testosteronit.

Një nga ushtrimet më efektive për të rritur testosteronin është ngritja e peshave. Studimet kanë treguar se trajnimi me rezistencë, si ngritja e peshave, mund të rrisë ndjeshëm nivelet e testosteronit te meshkujt. Një studim zbuloi se burrat që kryen një program 12-javor të ngritjes së peshave përjetuan një rritje të konsiderueshme të niveleve të testosteronit në krahasim me një grup kontrolli.

Dr. Gabe Mirkin, një specialist i mjekësisë sportive, thekson se disa burra që kalojnë orë të tëra në palestër ose duke luajtur sporte, mund të zbulojnë se nuk po ndërtojnë asnjë muskul dhe kjo mund të jetë për shkak të një gjendjeje themelore mjekësore pasi testosteroni luan një rol të rëndësishëm në vetë ndërtimin e muskujve.

Gjumi është rigjenerues dhe mund të ndihmojë në rivendosjen e niveleve të testosteronit

Gjumi është gjithashtu një faktor i rëndësishëm në ruajtjen e niveleve të shëndetshme të testosteronit. Studimet kanë treguar se meshkujt që përjetojnë privim kronik të gjumit kanë nivele më të ulëta të testosteronit në krahasim me meshkujt që bëjnë gjumë adekuat. Meshkujt që flinin katër orë në natë për gjashtë netë me radhë, përjetuan një rënie të ndjeshme të niveleve të testosteronit.

Hrayr Attarian, MD, drejtor mjekësor i Qendrës së Çrregullimeve të Gjumit në Spitalin Memorial Northëestern, thotë se, “Pagjumësia kronike prek afërsisht 6-7% të meshkujve midis 20-40”.

Për të përsëritur rëndësinë e stërvitjes, ai gjithashtu mund të ndihmojë në rritjen e cilësisë së gjumit, gjë që mund të jetë e dobishme nëse vuani nga privimi i gjumit.

Stresi është një tjetër faktor në uljen e niveleve të testosteronit

Stresi aktivizon lirimin e hormonit kortizol, i cili mund të pengojë prodhimin e testosteronit. Prandaj, menaxhimi i stresit përmes teknikave të tilla si meditimi, joga ose terapia mund të ndihmojë në rritjen e niveleve të testosteronit. Çelësi është të gjeni një aktivitet që ju ndihmon të lehtësoni stresin.

Ndërhyrje mjekësore për të zëvendësuar testosteronin e humbur

Terapia e zëvendësimit të testosteronit, e cila mund të administrohet përmes injeksioneve, xhelit ose arnave, mund të ndihmojë gjithashtu në rritjen e niveleve të testosteronit. Megjithatë, është e rëndësishme të theksohet se terapia zëvendësuese e testosteronit mund të mos jetë e përshtatshme për të gjithë meshkujt dhe mund të ketë efekte anësore të mundshme.

Ushtrimi i rregullt, gjumi i mjaftueshëm, menaxhimi i stresit dhe një dietë e shëndetshme janë të gjitha të rëndësishme për ruajtjen e niveleve të shëndetshme të testosteronit. Përveç kësaj, mund të përdoret edhe suplementi për të mbajtur nivele të shëndetshme të testosteronit, vetëm mbani në mend se është e rëndësishme të theksohet se përpara se të merrni ndonjë suplement, është mirë që të konsultoheni me një profesionist të kujdesit shëndetësor për të përcaktuar kursin më të mirë të veprimit për ju.

Ndërsa mund të ketë një sërë metodash që mund të ndihmojnë në rritjen e niveleve të testosteronit tek meshkujt, është e rëndësishme të identifikoni shkakun që qëndron pas uljes së niveleve të testosteronit dhe të vazhdoni në përputhje me rrethanat.

Nëse jeni në formë dhe flini shumë, mund të ketë ndonjë problem themelor që duhet të kontrollohet nga mjeku. /tvklan.al

Të ngjashme