Skandali i testeve false

Skandali i testeve false

17:31 21/11/2020

Greqia zbulon përmasat: Për tre muaj kaluan mbi 9 mijë persona

Mediat greke kanë zbuluar fakte të reja për rrjetin mafioz që u mundësonte qytetarëve shqiptarë por me pasaporta dhe leje qëndrimi greke, të kalonin në Kapshticë me teste fals të Covid-19 dhe nëse ishin të infektuar. Mjekja nga Shqipëria dhe kandidate për deputete e LSI-së në qytetin e Shkodrës Saimira Laci, e cila dyshohet se ka nënshkruar testet e rreme, deklaroi për mediat greke se ra viktimë e mashtruesve. 

Sidoqoftë, Presidenti shqiptar i Republikës, Ilir Meta, e përjashtoi Lacin nga anëtare e partisë së tij. Kapshtica e mbetur e hapur që nga 18 Gushti, nuk kishte asnjë ekip mjekësh grekë që do të testonte udhëtarët në vend, siç veprohet kohët e fundit në Kakavije. Kështu, hyrja në Greqi kërkonte domosdoshmërisht një vërtetim mjekësor nga një spital shqiptar ose klinikë private i certifikuar por që duhej verifikuar sërish në kufi.

Mafia shqiptare, pasi kishte siguruar lidhje në postën greke, kujdesej që të mbante nën kontroll paraprakisht numrin “magjik” prej gati 300 personash, qe ishte edhe numri maksimal i kalimtarëve në baza ditore. Dhe kjo arrihej duke plotësuar paraprakisht formularet online të kërkuara nga shteti grek përmes faqes zyrtare.

Trafikantët zinin pozicionet në listë në mënyrë elektronike me emra virtualë, të cilët me kalimin e kohës i zëvendësuan pasi sistemi ju jepte mundësinë për anulime. Sidoqoftë, theksojnë mediat greke, kjo nuk do të mund të kishte ndodhur nga autoritetet shqiptare pa patur kontrollin e duhur në sistemin e lejeve të qëndrimit dhe pasaportave greke që mbanin shtetasit shqiptarë, të vetmit që lejoheshin të kalonin kufirin. 

Kështu që ata që donin të hynin në territorin grek nga Kapshtica, i kanë paguar mafies shqiptare që bashkëpunonte edhe me policët grekë, nga 200-300 Euro për të mundesuar kalimin.

Ky qark ishte i vendosur në Korytsa, ndërsa në vendin fqinj shpërtheu një trazirë kur u zbulua se një vërtetim i rremë për një test negativ kishte nënshkrimin e doktoreshë Saimira Laci, një kandidate për deputete e partisë së Presidentit Ilir Meta. Ajo ka deklaruar se vula dhe nënshkrimi i saj ishin të falsifikuara. 

Sipas informacioneve të sigurta, vlerësohet se mafia shqiptare kishte mundesuar kalimin nga pika kufitare e Kapshticës të rreth 9 mijë personave brenda tre muajsh, ndërsa nuk dihet se sa prej tyre dërguan në Greqi dhe virusin nga i cili mund të ishin infektuar.

Klan Plus

Të ngjashme