Skanimet me CT për të zbuluar variantet e Covidit bëjnë më shumë dëm sesa të mirë, shkaktojnë kancerSkanimet me CT për të zbuluar variantet e Covidit bëjnë më shumë dëm sesa të mirë, shkaktojnë kancer

08:58 04/05/2021

Shfaqja e varianteve të virusit COVID-19 është shqetësuese për më shumë arsye se një. Me sa duket, variante të reja dhe më ngjitëse shpesh kalojnë të pazbuluara në testet standarde RT-PCR që bëhen për të zbuluar virusin. Shumë ekspertë thonë se kryerja e një skanimi CT është mënyra e vetme për të zbuluar praninë e këtyre viruseve të cilat kanë pësuar mutacion.

Kjo ka bërë që gjithnjë e më shumë njerëz të kërkojnë një skanim CT pas testimit pozitiv. Por a është kjo vërtet e nevojshme? Drejtori i AIIMS Randeep Guleria të hënën këshilloi të shmangni skanimin e panevojshëm të tomografisë kompjuterike (skanimi CT) në rastet e simptomave të lehta të Covid-19 dhe paralajmëroi ndalimin e përdorimit të steroidëve në infeksionet e hershme të sëmundjes vdekjeprurëse, sipas Helthsite.

Skanimi me CT është më i dëmshëm se rrezet X

Në një një konferencë për shtyp, Guleria tha se një skanim CT është ekuivalent me 300-400 rrezet X të kraharorit dhe kjo rrit rrezikun e prekjes nga kanceri në jetën e mëvonshme, pasi njeriu është i ekspozuar ndaj rrezatimit të dëmshëm. Skanimi CT do të tregojë disa copëza të cilat do të përfundojnë pa ndonjë trajtim, vuri në dukje ai.

Skanimet CT mund të zbulojnë copëzat e bardha në mushkëri

Aparati për skanim CT bën imazhe me prerje tërthore të trupit duke përdorur kompjuterë dhe makina rrotulluese me rreze X. Ato po përdoren për të zbuluar infeksionet e Covid-19 duke zbuluar shenja të pneumonisë ose njollave të bardha në mushkëri. Më shumë njerëz po bëjnë këtë skanim të shtrenjtë sesa vitin e kaluar pasi raportet sugjerojnë se variantet e reja të virusit mund të mos zbulohen në testin standard ari RT-PCR.

40% e pacientëve me Covid kanë bërë skanimin me CT

“Ka pasur studime që tregojnë se rreth 30-40% e njerëzve që janë simptomatikë, por të infektuar me Covid, kanë bërë një skanim CT e cila po keqpërdoret shumë”, është shprehur Guleria.

Shefi i AIIMS sugjeroi që së pari të shkojë për një rreze X në gjoks, nëse është e nevojshme.

“Mjeku do të japë këshillat e duhura nëse është i nevojshëm skanimi me CT. Pacientët asimptomatikë me ngopje normale të oksigjenit nuk duhet të bëjnë skanime CT”, u shpreh ai.

Testet e gjakut gjithashtu mund të provojnë se janë të panevojshme

Mjeku Guleria u shpreh se marrja e steroideve të rënda në një fazë të hershme të Covidit nuk duhen marrë.

“Rastet e lehta mund të trajtohen me ilaçe normale. Nuk ka nevojë të merren steroide të rënda pasi ato merren vetëm në raste të infeksioneve të moderuara ose serioze. Testet e gjakut nuk mund të provojnë gjithmonë infeksionet e Covidit pasi sëmundjet e tjera themelore gjithashtu mund të shkaktojnë një rritje të biomarkerëve. Njerëzit me infeksione të lehta nuk duhet të zgjedhin testet e gjakut”, u shpreh ai. /tvklan.alTë ngjashme