Nuk ka dyshim se ushqimi i mirë është thelbësor për të ruajtur shëndetin tuaj. Ne mund të shohim një rënie në raste, por kjo nuk do të thotë që pandemia ka mbaruar. Ne duhet të kujdesemi gjithmonë në çdo mënyrë të mundshme për të zbutur rrezikun e prekjes nga sëmundja vdekjeprurëse.

Një nga faktorët më të rëndësishëm që mund t’ju ndihmojë të ulni rrezikun është dieta juaj. Por duhen ushqimet e duhura për të furnizuar sistemin tuaj imunitar për të luftuar koronavirusin.

Një studim i gjashtë vendeve bazuar në simptoma të vetë-raportuara ka zbuluar se mund të jetë më i dobishëm për njerëzit që hanin dieta bimore dhe me bazë peshku pasi mund të ulte rrezikun e zhvillimit të një forme të moderuar ose të rëndë të Covid-19.

Ngrënia e një diete të bazuar në bimë dhe me bazë peshku mund të zvogëlojë ashpërsinë e Covid-19

Sipas sondazhit të botuar në revistën BMJ Nutrition Prevention & Health, dietat vegjetariane dhe me bazë peshku ishin të lidhura me një rrezik prej 73%  dhe 59% më të ulët të sëmundjes serioze, respektivisht. Disa studime kanë treguar se ushqyerja luan një rol të rëndësishëm në ashpërsinë e infeksionit, simptomat dhe kohëzgjatjen e tij.

Sondazhi përfshiu përgjigjet e 2,884 mjekëve dhe infermierëve të vijës së frontit me ekspozim të gjerë ndaj SARS-CoV-2, virusi që shkakton sëmundjen Covid-19. Sondazhi në internet u zhvillua midis Korrikut dhe Shtatorit 2020. Ai u bazua në rezultatet e një pyetësori me 47 artikuj të frekuencës së ushqimit, si dhe ashpërsinë e çdo sëmundjeje Covid-19 që kishin pjesëmarrësit. Ata gjithashtu konsideruan faktorë të tjerë si sfondi personal, historia mjekësore, përdorimi i ilaçeve dhe stili i jetës.

Ekipi krijoi dieta të ndryshme të cilat kombinonin dietat me bazë bimore,  më të pasura me perime, bishtajore dhe arra. Ishte më e ulët në mish pule, të kuq dhe të përpunuar – dieta peskatariane / me bazë bimore me peshk shtesë ose butak, dhe dieta me karbohidrate të ulëta me proteina të larta.

Pse një dietë pa mish ju mbron nga infeksioni Covid-19?

Studiuesit theksuan rëndësinë e këtyre dietave për pacientët  me Covid-19. Ata janë shprehur se dietat me bazë bimore janë të pasura me lëndë ushqyese, duke përfshirë fitokimikate, vitamina dhe minerale, të gjitha këto janë thelbësore për funksionimin e duhur të sistemit imunitar. Nga ana tjetër, peshku është një burim i pasur i vitaminës D dhe acideve yndyrore omega-3, që të dy kanë veti anti-inflamatore.

“Rezultatet tona sugjerojnë që një dietë e shëndetshme e pasur me ushqime të dendura në lëndë ushqyese mund të konsiderohet si një mbrojtje ndaj Covid-19 “, vunë në dukje studiuesit. Ata theksuan më tej se një dietë me cilësi të lartë është e rëndësishme për të montuar një përgjigje të përshtatshme imune, e cila do të zvogëlojë ndjeshmërinë si dhe ashpërsinë e sëmundjes.

Sidoqoftë, studiuesit paralajmëruan që studimi është vëzhgues dhe nuk provon një lidhje shkakësore midis të ushqyerit dhe ashpërsisë së Covid-19, kështu që gjetjet duhet të interpretohen me kujdes. /tvklan.al