Studimi i fundit: Bakteret e zorrëve mund të rrisin rrezikun e kancerit të gjiritStudimi i fundit: Bakteret e zorrëve mund të rrisin rrezikun e kancerit të gjirit

18:56 07/01/2021

Kanceri i gjirit është një shqetësim i madh shëndetësor në të gjithë globin. Raportet sugjerojnë se është shkaku kryesor i vdekshmërisë tek gratë. Është një sëmundje në të cilën qelizat në gji rriten jashtë kontrollit.

Një studim i ri i botuar në revistën e Cancer Discovery sugjeron që një mikrob i gjetur në zorrën e trashë dhe i shoqëruar zakonisht me zhvillimin e kolitit dhe kancerit të zorrës së trashë gjithashtu mund të luajë një rol në zhvillimin e kancerit të gjirit.

Sipas studimit, qelizat e indeve të gjirit të ekspozuara ndaj kësaj toksine mbajnë një kujtesë afatgjatë, duke rritur rrezikun për sëmundje. Në një seri eksperimentesh laboratorike, studiuesit zbuluan se kur enterotoksigjenik Bacteroides fragilis (ETBF) u fut në zorrë ose në kanalet e gjirit të minjve, ajo gjithmonë shkaktonte rritje dhe progresion metastatik të qelizave tumorale.

“Ndërsa mikrobet dihet se janë të pranishme në vendet e trupit si trakti gastrointestinal, pasazhet e hundës dhe lëkura, indet e gjirit konsideroheshin sterile deri vonë,” tha Dipali Sharma, Profesore e onkologjisë në Johns Hopkins Medicine në SH.B.A.

Sipas ekipit, studime shtesë janë të nevojshme për të sqaruar se si ETBF lëviz në të gjithë trupin, nëse ETBF mund të jetë një drejtues i vetëm për të shkaktuar drejtpërdrejt transformimin e qelizave të gjirit tek njerëzit, dhe / ose nëse mikrobiota tjetër gjithashtu ka aktivitet që shkakton kancer për gjirin.

“Pavarësisht faktorëve të shumtë të rrezikut për kancerin e gjirit, të tilla si mosha, ndryshimet gjenetike, terapia rrezatuese dhe historia familjare, kjo sëmundje lindin edhe tek gratë që nuk kanë asnjë nga këto faktorë, duke treguar nevojën për të parë përtej,” tha Sharma.

“Studimi ynë sugjeron një faktor tjetër rreziku, që është mikrobioma. Nëse mikrobioma juaj është e shqetësuar, ose nëse strehoni mikrobe toksigjene me funksionin onkogjen, mund të konsiderohet një faktor shtesë rreziku për kancerin e gjirit, ”shtoi ajo. /tvklan.alTë ngjashme