“The Thinker” i skulptorit Rodin pritet të shitet deri në 14 milionë Euro
“The Thinker” i skulptorit Rodin pritet të shitet deri në 14 milionë Euro

23:33 28/06/2022

Emblematika e skulptorit francez Auguste Rodin “The Thinker” do të dalë në ankand në Paris të enjten.

Skulptura prej bronzi, e krijuarrreth vitit 1928 dhe që i përket një koleksioni privat në Paris, pritet të arrijë nga 9 deri në 14 milionë Euro në ankandin e Christie’s. Rreth 40 kopje të “The Thinker” ekzistojnë, kryesisht të hedhura pas vdekjes së Rodinit në 1917. “Sot, ka vetëm rreth 10 të tilla që mbeten me pronarë privatë“, tha impresionistja e Christie’s dhe specialistja e artit modern Lea Bloch.

Skulptura në shitje mban firmën A. Rodin, me shenjën e shkritores së Alexis Rudier, një punishte pariziene ku u bënë shumica e bronzeve të Rodinit. “Mendimtari” i Rodinit fillimisht përfaqësonte poetin Dante, duke soditur shkrimet e tij. Por skulptori vendosi të heqë të gjitha atributet e Dantes nga vepra dhe gdhendi një simbol universal të mendimit dhe gjenialitetit krijues.

Kjo kryevepër e Rodinit është shumë e rëndësishme sepse ne mund të shohim vërtet mënyrën e tij shumë moderne për të parë trupin e njeriut – shumë muskuloz, por edhe në lëvizje, plotësisht në dyshim”, tha Bloch, duke shtuar se ndoshta kjo është arsyeja pse vepra “jehon si një nga shprehjet më të pastra sot të asaj që në të vërtetë është procesi i krijimit“.

Shitja rekord për një kopje të “The Thinker” ishte për 15.2 milionë Dollarë në një ankand të Sotheby’s në Nju Jork në vitin 2013.

Klan NewsTë ngjashme