Trajtimi i kancerit të mëlçisë bëhet më efektiv, opsionet e reja tregojnë premtimin


Trajtimi i kancerit të mëlçisë bëhet më efektiv, opsionet e reja tregojnë premtimin

09:32 02/12/2022

Opsionet e trajtimit të kancerit të mëlçisë në dispozicion të pacientëve janë në rritje vitet e fundit. Kjo është për shkak të suksesit të trajtimeve të reja që po zhvillohen dhe testohen.

Çfarë është kanceri i mëlçisë?

Kanceri i mëlçisë është një lloj kanceri që fillon në mëlçi. Mëlçia është një organ i madh i vendosur në bark. Ndihmon trupin të shpërbëjë ushqimin, të ruajë energjinë dhe të largojë toksinat nga gjaku.

Ekzistojnë dy lloje kryesore të kancerit të mëlçisë: karcinoma hepatoqelizore (HCC) dhe kolengiokarcinoma (CCA). HCC është lloji më i zakonshëm i kancerit të mëlçisë, që përbën rreth 80 për qind të të gjitha rasteve. CCA është një lloj më pak i zakonshëm i kancerit të mëlçisë që fillon në kanalet biliare.

Kanceri i mëlçisë mund të jetë vdekjeprurës nëse nuk zbulohet herët dhe nuk trajtohet menjëherë. Shkalla e mbijetesës pesëvjeçare për njerëzit me kancer të mëlçisë në fazën e hershme është rreth 50 për qind. Megjithatë, kjo bie në më pak se 20 për qind për njerëzit me kancer të mëlçisë në fazën e fundit.

Ka shumë faktorë rreziku për kancerin e mëlçisë, duke përfshirë hepatitin kronik viral, cirrozën dhe sëmundjen e mëlçisë yndyrore jo-alkoolike (NAFLD). Abuzimi me alkoolin, pirja e duhanit dhe një histori familjare e kancerit të mëlçisë mund të rrisin gjithashtu rrezikun.

Nuk ka asnjë mënyrë të sigurt për të parandaluar kancerin e mëlçisë, por disa ndryshime në stilin e jetës mund të ndihmojnë në uljen e rrezikut. Këto përfshijnë mbajtjen e një peshe të shëndetshme, ngrënien e një diete ushqyese, stërvitjen e rregullt dhe shmangien e përdorimit të alkoolit dhe duhanit.

Nëse jeni diagnostikuar me kancer të mëlçisë, ka shumë mundësi trajtimi në dispozicion. Lloji i trajtimit që merrni do të varet nga faza e kancerit tuaj, shëndeti juaj i përgjithshëm dhe preferencat tuaja. Opsionet e trajtimit për kancerin e mëlçisë përfshijnë kirurgjinë, terapinë me rrezatim, kimioterapinë, terapinë e synuar dhe ablacionin, sipas The Helthsite.

Trajtimet e reja të kancerit të mëlçisë që janë më efektive

Kimioterapia përparon

Përparimet e kimioterapisë kanë kontribuar në zhvillimin dhe testimin e trajtimeve të reja të kancerit të mëlçisë me premtime të mëdha për sa i përket efektivitetit. Një nga trajtimet e reja më premtuese të kancerit të mëlçisë është përdorimi i nanogrimcave. Këto janë grimca të vogla që mund të injektohen direkt në tumor. Ata më pas lëshojnë një ilaç të fuqishëm kundër kancerit me kalimin e kohës, i cili vret qelizat e tumorit. Ky trajtim është shumë efektiv në provat klinike dhe tani është i disponueshëm për pacientët. Megjithatë, është ende në fazën fillestare dhe nevojiten më shumë kërkime.

Terapitë intra-arteriale për kancerin e mëlçisë

Terapitë intra-arteriale (IAT) janë një tjetër opsion i ri i trajtimit të kancerit të mëlçisë që po rritet në popullaritet. Ky lloj terapie përfshin dhënien e kimioterapisë direkt në mëlçi përmes një kateteri të vendosur në arterien hepatike. Ai përdor rruaza kemoembolizimi që përmbajnë ilaçe kundër kancerit. Rruazat lëshohen në arterien hepatike, ku vendosen në enë të vogla dhe lëshojnë ilaçin me kalimin e kohës. Ky trajtim është efektiv sepse lejon që një dozë më e lartë e kimioterapisë të shpërndahet drejtpërdrejt në tumor duke minimizuar efektet anësore.

IAT është një procedurë minimalisht invazive që mund të kryhet në baza ambulatore. Zakonisht tolerohet mirë dhe ka më pak efekte anësore sesa kimioterapia sistemike tradicionale. IAT përdoret më shpesh në pacientët me HCC të parezektuar, të cilët nuk janë kandidatë për transplantim të mëlçisë. IAT është treguar të jetë më efektiv se kimioterapia sistemike, me më pak efekte anësore. Është një opsion premtues trajtimi për pacientët me kancer të avancuar të mëlçisë.

Teknikat e heqjes së tumorit të mëlçisë

Ablation është një opsion i ri i trajtimit të kancerit të mëlçisë që përfshin shkatërrimin e tumorit me nxehtësi ose të ftohtë. Ka shumë lloje të ndryshme të ablacionit, duke përfshirë ablacionin me mikrovalë, ablacionin me radiofrekuencë dhe krioablimin. Ablation zakonisht kryhet duke përdorur udhëzime imazherike për të siguruar që i gjithë tumori të trajtohet.

Ablation është një procedurë minimalisht invazive që mund të kryhet në baza ambulatore. Zakonisht tolerohet mirë dhe ka më pak efekte anësore sesa operacioni tradicional. Ablacioni është treguar të jetë një trajtim efektiv për tumoret e vogla të mëlçisë. Mund të përdoret si trajtim parësor ose në kombinim me trajtime të tjera, si kirurgjia ose kimioterapia.

Transplanti i mëlçisë përparon

Transplantimi i mëlçisë është trajtimi më efektiv për pacientët me kancer të mëlçisë në fazën e hershme. Transplantimi i mëlçisë përfshin heqjen e mëlçisë së sëmurë dhe zëvendësimin e saj me një mëlçi të shëndetshme nga një donator. Megjithatë, ju lutemi vini re se jo të gjithë pacientët kanë të drejtë të bëjnë një transplant të mëlçisë. Ajo përcaktohet nga faza e kancerit tuaj. Transplantimi i mëlçisë është një operacion i madh që kryhet nën anestezi të përgjithshme. Procedura zakonisht zgjat katër deri në tetë orë. Ju do të duhet të qëndroni në spital për një deri në dy javë pas transplantimit.

Shumica e pacientëve që kanë një transplant të mëlçisë përjetojnë një cilësi të mirë jete pas operacionit. Suksesi i transplantimit të mëlçisë varet nga shumë faktorë, duke përfshirë llojin e kancerit të mëlçisë që keni, shëndetin tuaj të përgjithshëm dhe sa mirë ndiqni ekipin tuaj mjekësor pas transplantimit.

Transplantimi i mëlçisë nuk është i disponueshëm për të gjithë. Në përgjithësi është i rezervuar për pacientët me kancer të mëlçisë në fazë të hershme, të cilët përndryshe janë mjaftueshëm të shëndetshëm për të toleruar operacionin dhe për të pasur akses në organet e donatorëve.

Konkluzione

Trajtimet e reja të kancerit të mëlçisë ofrojnë shpresë për pacientët me këtë sëmundje. Nëse keni kancer të mëlçisë, bisedoni me mjekun tuaj për opsionet e reja të trajtimit që janë në dispozicion. Kanceri i mëlçisë është një sëmundje serioze dhe sa më herët të kapet, aq më të mëdha janë shanset për trajtim të suksesshëm. Ka shumë opsione të ndryshme të trajtimit të kancerit të mëlçisë në dispozicion, dhe mënyra më e mirë e veprimit do të varet nga faza e kancerit tuaj, shëndeti juaj i përgjithshëm dhe preferencat tuaja. /tvklan.al

Të ngjashme