Tumori orbital: Gjithçka që duhet të dini për këtë sëmundje të syve
Tumori orbital: Gjithçka që duhet të dini për këtë sëmundje të syve

22:19 23/06/2021

Tumoret dhe inflamacionet mund të ndodhin prapa dhe rreth syrit. Një tumor orbital i referohet një tumori të pozicionuar në ‘orbitën’, i cili është fole kockore në pjesën e përparme të kafkës që përbën syrin. Edhe një tumor i vogël në këtë rajon të vogël mund të shkaktojë simptoma të rënda dhe pasoja tek ata që vuajnë. Sytë fryhen përpara dhe shkaktojnë probleme serioze të shikimit kur tumoret janë të mëdhenj. Tumoret orbitalë janë të një natyre beninje dhe malinje.

Tek fëmijët, ky tumor mund të jetë i dukshëm që në lindje ose të shfaqet më vonë. Edhe pse shumica e tumoreve orbitave janë beninje, malinje të tilla si retinoblastoma dhe rabdomiosarkoma janë kërcënuese për shikimin dhe jetën. Tek të rriturit, shumica e tumoreve orbitale përfshijnë ciste, lezione vaskulare (që vijnë nga enët e gjakut), orbita, tumore neurogjene (që dalin nga nervat) dhe tumore dytësore (metastatike ose përhapen direkt nga sinuset përreth ose kafka).

Sytë dhe strukturat përreth tyre (orbita) është organi i dytë më kompleks vetëm pranë trurit. Çdo rritje anormale e kësaj indi qoftë e ngurtë apo cistike paraqet një spektër shenjash dhe simptomash në varësi të moshës së pacientit dhe natyrës biologjike të tumorit.

Shenjat dhe simptomat e tumoreve orbitave:

-Fryrje e syrit

-Shikim i dyfishtë

-Humbja e shikimit

-Qepalla e rënë ose e fryrë

-Ndjenja e presionit në sy

-Gryka e syve e rrafshuar

-Dhimbje dhe inflamacion

Në fazat e hershme një përqindje e konsiderueshme e këtyre tumoreve trajtohet vetëm nga okulisti, por në funksion të entitetit të saj kompleks anatomik, menaxhimi i tumoreve orbitale përbën një detyrë sfiduese kirurgjikale, që kërkon aftësi me një mori qasjesh.

Prandaj duhet të merreni me këto tumore nga një qasje ekipore multidisiplinare, e ndërmarrë nga ekipi neurokirurgjik me përvojë së bashku me kirurg okuloplastik për të lehtësuar heqjen optimale të vulosjes së tumorit dhe bazës së kafkës, si dhe rezultate të mira kozmetike.

Përfshirja e një onkologu rrezatues në ekipin për radioterapi ndihmëse / kimioterapi do të ishte e dobishme për cilësi më të mirë. /tvklan.al

Të ngjashme