Hungaria mbetet i vetmi anëtar i aleancës që nuk ka ratifikuar ende protokollin e anëtarësimit

Parlamenti i Turqisë miratoi protokollin e anëtarësimit të Suedisë për anëtarësim në NATO pas më shumë se katër orësh debati, duke hequr pengesën e fundit të madhe për zgjerimin e aleancës ushtarake perëndimore pas 20 muajsh vonesa.

Partia AK në pushtet e presidentit Tajip Erdogan, aleatët e saj nacionalistë MHP dhe opozita kryesore CHP votuan pro kërkesës së Suedisë në asamblenë e përgjithshme, ndërsa partitë nacionaliste, islamike dhe të majta të opozitës votuan kundër.

Presidenti Erdogan do ta nënshkruajë projektligjin në ligj, me gjasë në ditët në vijim, duke i dhënë fund kështu një procesi të gjatë që ka frustruar disa nga aleatët perëndimorë të Ankarasë, ndërsa vetë udhëheqja turke ka nxjerrë përfitime.

Profesori i asociuar i Shkencave Politike në Universitetin e Lundit, Rikard Bengtsson, tha se anëtarësimi në NATO është një ndryshim i madh në politikën e jashtme suedeze dhe traditën e saj të mos-angazhimit.

“Suedia ka pasur një periudhë shumë të gjatë të politikës së mos-angazhimit dhe neutralitetit dhe ky është një ndryshim rrënjësor dramatik për këtë,” tha Bengtsson, duke shtuar se opinioni publik rreth anëtarësimit në NATO është “mjaft pozitiv”.

Hungaria mbetet i vetmi anëtar i NATO-s që nuk ka ratifikuar ende pranimin e Stokholmit.

Para votimit në parlamentin e Turqisë, kryeministri hungarez Viktor Orban e ftoi kryeministrin suedez për bisedime për të negociuar anëtarësimin në NATO, një ftesë e parë gjerësisht si taktikë e një udhëheqësi pro Rusisë për të nxjerrë përfitime.

Më herët Hungaria tha se nuk sheh asnjë urgjencë për anëtarësimin e Suedisë në NATO pasi vendi nuk ka ndonjë kërcënim të drejtpërdrejtë.

Klan News