Turqit e “Celik Energji” tërhiqen nga negociatat për TEC-in e Vlorës


Turqit e “Celik Energji” tërhiqen nga negociatat për TEC-in e Vlorës

15:42 29/12/2019

Në garë mbeten grekët, një vit negociata për dhënien e TEC-it me koncesion

Turqit e Celik Energji janë tërhequr nga negociatat me qeverinë shqiptare për të marrë për 20 vjet koncesionin e Termocentralit të Vlorës.

Burime zyrtare për Televizionin Klan bëjnë me dije se edhe pse kjo kompani ishte kualifikuar si oferta më e mirë për të vendosur në punë TEC-in, mosmarrëveshjet gjatë negocimit të kontratës kanë shuar çdo shpresë që ata të marrin të drejtat e shfrytëzimit të kësaj vepre energjetike.

Të vetmit që kanë mbetur në tryezën e negociatave janë grekët e firmës Mytilineos Holdings, të cilët kanë dhënë një ofertë financiare pothuajse të njëjtë me turqit, për të investuar 70 milionë euro në TEC, çka do të bëjë të mundur konvertimin e tij nga naftë në gaz, riparimin e turbinës së ftohjes dhe ndërtimin e degëzimit me pikën e shpërndarjes së gazit nga TAP në Fier.

Burime nga Ministria e Infrastrukturës dhe Energjisë bëjnë me dije se nëse negociatat dështojnë edhe me firmën greke, atëherë gara për dhënien me koncesion të TEC-it do të rihapet dhe njëherë duke ndarë më vete rregullimin e tij dhe ndërtimin e lidhjes me pikën e gazit në Fier.

Fillimisht në garë u paraqitën 3 oferta, mes të cilave edhe izraelitët e IE Energy, të cilët ofruan 50 milionë euro investim, 6 milionë më pak se fondi limit për t’u kualifikuar në garë.

Tenderi për të dhënë me koncesion TEC-in e Vlorës u hap ditën e fundit të vitit 2018-s, pas një historie të madhe dështimi, ku investimi prej 110 milionë eurosh që bëri qeveria përmes një kredie të Bankës Botërore përfundoi në vitin 2011, por pa u vënë asnjë ditë në punë.

Nëse vepra do të punonte me naftë, kostoja e prodhimit të energjisë do të rezultonte disa herë më e madhe se energjia nga uji dhe dielli, çka detyron që të ndryshohet turbina nga naftë në gaz natyror që do të blihet nga TAP.

Tv Klan

Grupi
LAJMET
Të ngjashme

Grupi