Universitetet, ja si bëhet aplikimi dhe renditja

Universitetet, ja si bëhet aplikimi dhe renditja

12:01 01/08/2016

Procesi i Maturës Shtetërore këtë vit ka pësuar disa ndryshime që kanë të bëjnë jo vetëm me procesin e përzgjedhjes së fituesve por edhe me aplikimin në sistemin online.

Kjo do të thotë që , nëse vitin e kaluar tek formulari A1 aplikohej vetëm për universitetet publike tashmë në këtë aplikim do të përfshihen edhe universitetet privatë.

Me ligjin e ri të Arsimit të Lartë, në kuadër të autonomisë kriteret do ti vendosin universitet. Këto të fundit nuk kanë një formulë të njëjtë për pranimet pasi një unverisitet mund ti japë mesatarës 50% dikush tjetër 30 % etj.

Në udhëzimin e Ministrisë së Arsimit thuhet që në datën 29 korrik nis procesi i hedhjes së notave mesatare në sistem. Nga data 29 e deri në ditën e aplikimit, sipas kalendarit për qark a qytet, për të gjithë maturantët do të hidhet nota mesatare në sistem.

Nëse vitin e kaluar, kishte shumë rëndësi përzgjedhja për 10 preferencat, por sidomos renditja e tyre, sivjet nuk do të ketë përzgjedhje sipas preferencave të para. Këtë vit, në rast se një maturant e gjen emrin mbi vijën e kuqe, në disa degë njëherësh, ai e merr vendimin vetë për njërën prej tyre. Pra, nuk ka rëndësi renditja e degëve.

Ndërkohë, raundi dytë rinis nga e para. Kur një maturant e sheh që nuk ka fituar në asnjë degë, bën renditjen e re për të fituar universitetin.

Nota mesatare për pranim në institucionet e arsimit të lartë, përllogaritet si mesatare aritmetike e thjeshtë e treguesve të mëposhtëm: Mesatarja aritmetike e thjeshtë e notave përfundimtare vjetore të lëndëve për të gjitha vitet e shkollimit në arsimin e mesëm të lartë dhe mesatarja aritmetike e thjeshtë e notave të provimeve të Maturës Shtetërore.

/tvklan.al

Burimi: ATA

 


Grupi
LAJMET
Të ngjashme
Grupi